На повечето от нас в дъждовен ден ни се приспива. Постоянната сънливост ни пречи да работим нормално и да се занимаваме с обичайните си дейности. Защо по време на дъжд се чувстваме сънливи и как да се борим със сънливостта в такъв случай?

Защо ни се приисква да спим при дъждовно време?

Организмът на човека в една или друга степен е чувствителен към промените на времето. На някои започва да ги боли главата преди дъжд, на други от времето започват да им се „обаждат“ ставите.

Едни стават раздразнителни, а други точно обратното, стават прекалено сънливи. Всичко това са проявления на метеочувствителността, реакция на нашия организъм на промените във времето.

При дъждовно време атмосферното налягане се понижава. На този фон спада и парциалното налягане на кислорода. А това означава, че в организмът постъпва по-малко количество кислород.

По-чувствителни към промените във времето са хората с отслабен имунитет и тези, които имат хронични заболявания. Метеочувствителността може да се проявява с различни симптоми – от главоболие и сънливост през деня до тахикардия и обостряне на неврозите. Ето защо по време на дъжд много от нас са прекалено сънливо.

Как да се борим със сънливостта в дъждовно време?

Ако при дъжд ви се приспи прекалено много, но нямате такава възможност, ви се налага да се борите с натрапчивата сънливост. Кафето далеч не е единственият начин да се ободрите. За тази цел има далеч по-ефективни и полезни средства.

За справянето със сънливостта през деня помагат ободряващите напитки, етеричните масла, специален масаж и свеж въздух. Изберете най-подходящите за себе си начини за борба със сънливостта и ги съчетайте.

Напитки срещу повишена сънливост

Ако чаша кафе не ви помогне да се събудите – периодично си сварявайте зелен чай. Кофеинът в него е много повече, отколкото в кафето. И въпреки че зеленият чай не действа толкова бързо, за сметка на това неговият ефект е много по-силен и продължава доста по-дълго.

Още един начин – да пиете инфузия от лимонена трева или от корен от жен-шен. Но само съблюдавайте посочената в инструкцията доза.

Срещу сънливостта през деня ще ви помогнат масажите и чистият въздух

Старайте се да се движите повече. Дори ако работата ви изисква да стоите в седнало положение, ставайте често, за да разходите. Проветрявайте помещението – чистият въздух изпълва кръвта с кислород, което дава на мозъка енергия.

Етеричните масла като средство за борба със сънливостта

За преодоляване на това състояние през деня често използвайте етерични масла от лимон, лавандула, розмарин, жасмин или бор. Ако ви се приспи много наистина, просто помиришете флакон или ароматизирана кърпичка с такова етерично масло.

А ако разполагате с ароматни свещи, запалете ги за 15-20 минути при затворени прозорци.

Следва да имате предвид също така, че спалнята е място за сън. И това е една аксиома, която няма нужда от доказателства . Леглото е място за сън и за секс. Въпреки абсолютната очевидност на твърдението, много от нас обичат да пренасят едва ли не целия си живот под завивките.

Лежейки в леглото, ние гледаме телевизия, играем видеоигри, а понякога работим и си ядем там. А това не бива да се прави, тъй като подобно поведение може да се отрази негативно на качеството на вашия сън.