Уроинфекциите спадат към най-честите заболявания при децата. За съжаление, особено при по-малките, те си откриват трудно и родителите трудно ги установяват.

Затова ви съветваме да обръщате повече внимание за наличието на такъв тип инфекции, като за тази цел, ще ви помогнем и с днешната статия.

Как да разбера, че детето ми страда от инфекция на пикочните пътища

При децата до 2 и 3-годишна възраст, уроинфекциите се изразяват, най-често с неизяснен фебрилитет (повишена температура), обща отпадналост и оплаквания за дискомфорт по време на уриниране. В някои случаи, неизясненият фебрилитет може да не е придружен от други оплаквания, затова и трябва да се направят необходимите изследвания, за да се изключи наличието на такъв тип инфекция.

При по-големите деца, установяването на инфекцията, в по-ранен етап  е по-лесно. В случай на уроинфекция, засягаща горните дихателни пътища, детето може да сигнализира за болка в областта на бъбреците, обща отпадналост, фебрилитет.

Не е изключено, при инфекциозна болест,да има и неволно изпускане на урина при по-големите деца.

Какви са причините за уроинфекции при децата

В по-голямата част от случаите инфекциите се оказват бактериални. «Виновникът», в повечето случаи е бактерията Escherichia coli и Протеус. По-предразположени са децата над 12-месечна възраст, при които е установена аномалия на пикочните пътища.

Уроинфекциите се появяват, по-често, и при деца с понижен имунитет или занижени хигиенни навици.

Инфекциите на пикочните пътища могат и да възникнат, следствие на заболявания като нефролитиаза.

Как се поставя диагнозата

Ако забележите някои от по-горе установените симптоми при детето ви, е важно сасе консултирате с детски уролог и детски нефролог. За установяването на инфекция на пикочните пътища е необходимо да се изследва урината на детето.

Взимането на урина от детето може да се окаже предизвикателство. Често се използват колектори, които се прикрепят към кожата. Важно е урината да бъде стерилна, като затова е необходимо предварително да изкъпете детето и да почистите гениталиите с антисептичен разтвор.

Лечение

Важно е да се вслушвате в препоръките на лекаря и да следвате предписаното лечение, според установената бактерия. След поставянето на диагнозата се прави  антибиограма, за да се назначи и последващо антибиотично лечение.

Как да предпазим детето от уроинфекция

При децата след 1-годишна възраст, най-голямата предпоставка за възникването на инфекция на пикочните пътища е продължителното носене на памперси. Затова е добре, като профилактика срещу подобни инфекции, да отучите, възможно най-рано, детето ви от памперси.

Възникването на уроинфекция може да бъде причинено и от неправилно избърсване след дефекация. Старайте се да приучите детето на добри хигиенни навици – това е най-добрата защита срещу уроинфекции.