Съществуват множество доказателства, че яденето на растителна храна е много полезно за здравето.
Но ново изследване представя доказателства, че чисто вегетарианската или веганската диета се свързва с повишен риск от депресия.
В новото проучване взели участие около 10000 мъже, партньори на бременни жени.
Участниците били анкетирани за предпочитания в храната и след това преминали през тестове за депресия.
Мъжете, определящи се като вегетарианци, имали значително по-изразени симптоми на депресия, отколкото тези, които не се отказвали от месото.
Според авторите, това е първото мащабно епидемиологично изследване, насочено към количествена оценка на тази взаимовръзка.
Не може да се каже, че резултатите дават 100% отговор на въпроса.
Установената връзка не потвърждава със сигурност, че дефицитът на хранителни вещества предизвика депресия.
Възможно е просто тези, които са предразположени към депресия, да са станали вегетарианци.
Освен това, бременността е много напрегнато време и за двамата партньори, а стресът играе важна роля за развитието на това заболяване.
Въпреки тези условности, това не е единственото изследване, потвърждаващо взаимовръзката
Други изследвания показват, че вегетарианците и полувегетарианците най-често страдат от няколко категории психически заболявания.
Например, 2 пъти по-често страдат от тревожни и 5 пъти по-често хранителни разстройства.
Освен това, по разпространение на психическите заболявания полувегетарианците заемат място някъде между строгите вегетарианци и месоядните, което насочва към пряка връзка.
Според мащабните епидемиологични изследвания, вегетарианци и вегани най-често се оплакват от психологически проблеми
Добре известно е, че екстремното вегетарианство, което се практикува в някои култури с поколения, е свързано с биологични отклонения.
А това може да доведе до раждане на деца с тежки неврологични недостатъци.
Недостиг на важни хранителни вещества
Резултатите от изследването са наистина изненадващи, тъй като вегетарианските диети се смятат за здравословни.
Но когато спрем морските дарове и месото, се лишаваме от достъпните и концентрирани хранителни вещества, а някои от тях са много важни за мозъка.
Най-много недостига витамин В12.
Този витамин е почти невъзможно да се набави само от растителна храна, но е необходим за нормалната мозъчна функция.
Без него мозъкът просто „ще изсъхне по-бързо“.
Съществуват убедителни доказателства, че вегетарианците, които не приемат допълнително витамини, страдат от недостиг на витамин В12.
Това е толкова добре известно и е свързано с депресия и с психически заболявания, че съществуват препоръки за ежедневен прием на този витамин.
Освен това при хората в напреднала възраст дефицитът на витамин В12 е една от разпространените причини за слабоумие.
Витамин В12 не е единственият недостигащ компонент на вегетарианството, необходим за нормалната мозъчна функция.
Желязото и цинка са двата жизнено важни минерала за пълноценна умствена дейност.
Омега-3 мастните киселини се съдържат в най-големи количества в рибата и са още един важен хранителен елемент.
Недостигът на витамини трябва да се компенсира с добавки
Но дори рибата може да е недостатъчна.
Още едно изследване изучавало 14500 бременни жени и техните деца в продължение на почти 30 години.
Изследователите разгледали въпроса за това как различните варианти на хранене на майката по време на бременност са свързани със злоупотреба с психоактивни вещества от децата.
Смятало се, че това се случвало, защото бъдещите майки не накусвали риба.
И резултатите показали, че децата, чиито майки били вегетарианки по-често злоупотребявали с психоактивни вещества.
И това било единствено от недостиг на месо, а не на други храни.