Цинкът е необходим за нормалното функциониране на организма. Участва в различни метаболитни процеси, регулира нивата на кръвна захар, положително влияе на имунната система.

Цинкът е необходим за формиране на скелета, подобрява състоянието на косата, ноктите и кожата. Притежава антивирусни свойства и спомага за отделянето на токсините, помага в борбата с инфекциите и с онкологичните заболявания.

Цинкът положително въздейства на репродуктивната сфера, стимулира развитието на полови клетки. Подобрява функционирането на мозъка и предотвратява развитието на онкологични заболявания.

Цинкът е необходим при бременност – отговаря за растежа и за развитието на ембриона. Неговото достатъчно количество в организма предотвратява настъпването на преждевременно раждане.

Дневната норма цинк – около 15 мг. Задължително трябва да се ядат храни, в състава на които се съдържа този ценен елемент.

Храните с най-високо съдържание на цинк – кои са те

1.Семена

Особено богати на цинк са тиквените семки. Достатъчно е да се изядат 150 грама, за да се получи дневната норма на този елемент.

В семената има много витамини и необходими за здравето полезни вещества. Но не трябва да се злоупотребява, защото този продукт е калоричен и може да ни развали фигурата, ако прекаляваме.

2.Стриди, свински дроб и ядки

Стридите са афродизиак, който може бързо да възстанови недостига на цинк в организма. В 100 грама се съдържат около 60 мг от микроелемента. Няколко ден – и дневната норма е попълнена.

Свинският черен дроб съдържа хранителни елементи, които са необходими на организма. В него има много витамини и мастни киселини, 100 грама черен дроб е с около 5,5 мг цинк – това са приблизително 20% от дневната норма.

В различните видове ядки се съдържа немалко количество цинк. Лидери са фъстъците, в 100 грама има повече от 20% от дневната норма. Съдържа се и в орехите, кедровите ядки. Можем да си похапваме по няколко ядки като междинно хранене или към основните.

3. Говеждо и други сортове меса

Говеждото е богато не само на белтъчини, но и на цинк. В 100 грама се съдържат около 70% от дневната норма. В състава на агнешкото е приблизително 60% от дневната норма. В месото на козата – около 42%.

4.Пилешки гърди

Тази диетична храна, която се усвоява добре от организма. Калоричността на пилешките гърди не е голяма, но в тях има много белтъчини и други ценни елементи. В 100 грама се съдържат около 4,5 мг цинк.

Редовното ядене на пилешки гърди нормализира кръвотворните процеси, подобрява се и функционирането на стомашно-чревния тракт. Пилешкото филе повишава защитните сили на организма и дава заряд от сили.

5.Фасул

В него почти не се съдържат мазнини, за сметка на това има много белтъчини и въглехидрати. Утолява глада и възстановява силите. В 100 грама фасул се съдържат приблизително 3,2 мг цинк.

Този продукт е с леко диуретични свойства, затова е показен при болни бъбреци.

Фасул може да се използва и за разкрасяване – от него се прави подхранваща маска с подмладяващи свойства, от която кожата става нежна и гладка.

Белият фасул е необходимо да се вари и да се прекарва през сито. Добавя се по чаена лъжичка облепихов сок, зехтин и натурален мед. Нанася се на лицето и на зоната на деколтето, а след 20 минути се отмива.

6.Грах

Не отстъпва на фасула по съдържание на цинк и на грах. Съдържа приблизително 3,2 мг цинк на 100 грама. Грахът насища организма с витамини и полезни елементи, положително влияе на кръвоносните съдове и на сърцето. Предотвратява развитието на бъбречно-каменна болест.

7.Леща

В състава на лещата има много растителен белтък, който притежава хранителни свойства и за дълго утолява глада. Фибрите, които съдържа пречистват стомаха и нормализират храносмилането.

Лещата е сравнително богата на цинк – в 100 грама има около 3,8 мг.

8.Сусамено семе

Сусаменото семе е с висока хранителна стойност, затова е полезно да го похапваме редовно. В неговия състав има витамини, аминокиселини, белтъчини и полезни елементи.