Медът е любим на много от нас. Като добавка към чая, млякото или кафето ни или заместител на захар в десертите, той е чудесна алтернатива на не дотам полезната бяла захар.

Хубавият мед се познава по еднородната си структура и хубав цвят, благодарение на труда на пчелите. Разбира се, медът може да бъде произведен и по други пътища, но днес решихме да насочим вниманието ви към натуралния пчелен мед.

Състав на пчелния мед

Пчелния мед, който можем да си набавим директно от пчелари съдържа:

  • Близо 40% въглехидрати- захароза, фруктоза, глюкоза и декстрин;
  • Витамини от група В и минерали;
  • Желязо, магнезий и калций;
  • Антиоксиданти;
  • Малък процент протеин и витамини от В- групата.

 Противно на общите схващания, истинският пчелен мед е нормално да се „захаросва“. Този процес се дължи на фруктозата в състава му.

Преди да сме разяснили ползите за здравето ще споменем и за друга полза на меда. Той абсорбира влагата, като предпазва тестените изделия и десерти от бързо остаряване и запазва приятния им вкус и текстура за по-дълго.

Колкото и полезен да е медът, той е доста висококалоричен- в 340 гр се съдържат 1030 ккал. Затова внимавайте, докато се наслаждавате на приятния му вкус.

Как ни влияе консумацията му

  • Работи като постоянен и естествен източник на енергия за тялото;
  • Богатия, на антиоксиданти, състав работи срещу клетъчните увреждания, причинени от свободните радикали;
  • Повлиява благоприятно кашлицата;
  • Повишава издръжливостта и производителността на трениращите и се бори срещу мускулната умора;
  • Притежава антибактериални и противогъбични свойства, които предотвратяват бактериалния растеж;
  • Естествено лекарство срещу безсъние – Това му свойство се дължи на повишаване нивата на инсулин. Това позволява на триптофана, присъстващ в меда, да навлезне в мозъка.

След това, триптофана се превръща в серотонин, в последствие, в мелатонин, който, всъщност, е хормонът на съня;

  • Натурален овлажнител за суха кожа;
  • Редовната консумация, помага за регулиране на симптомите на сезонни алергии;
  • Предпазва от нежелано натрупване на зъбна плака;
  • В меда се съдържа ензим, който участва в производството на водороден прекис, който може да се бори с гастрита. Освен това медът подобрява качеството на чревните бактерии;
  • Естествен антисептик, който поддържа раните чисти и предотвратява инфекции. Доказано е, че медът благоприятства бързото заздравяване на раните и намалява болката.

Препоръчително е медът да се избягва в някои случаи:

  • При кърмачета и деца до 12-месечна възраст;
  • Хора, алергични към полени