Силната воля е от голяма полза за краткосрочните цели, но за продължителна работа над себе си е необходимо нещо по-просто, но ефективно.

Защо силната воля не помага срещу вредните навици

Не виждаме корена на проблема

Ако се причислявате към лагера на онези, чийто ден започва с едно кафе, то на въпроса защо го правите, то навярно ще отговорите, че без тази напитка утрото ви няма да е добро.

Неотдавна американски социолози установяват, че причината е вторична – зад повторението на едно и също действие стои сам по себе си навик, а не измислена причина.

Затова ако пожелаете да се откажете от ободряващото сутрешно кафе, дори и след като добре сте се наспали, то в началото ще изпитвате необходимост от поредната порция кофеин за закуска.  

Изследователите смятат, че именно заради тази банална простота ни е много трудно да преборим своите вредни навици.

Вместо това ни е по-удобно да си измисляме причини, че не се случва, като всячески отричаме самия навик. Именно и този факт е крайъгълен камък в преодоляването на вредните навици.

Реалност срещу така ми се струва

За да проверят до колко хората са склонни да подценяват ролята на навика в техния живот, те провеждат проучване сред 100 любители на кафето сутрин.

На участниците било предложено да отговорят на въпроса защо пият кафе сутрин. В крайна сметка, повечето, както се и очаквало, повечето отговорили, че основната причина за навика е сутрешната сънливост.

След това в рамките на седмица изследователите проверявали достоверността на тези обяснения. Действителността доста се разминавала с думите им. Като цяло, участниците пиели кафе, за да се ободрят, но сам по себе си навикът оказвал доста по-слабо влияние.

С други думи, участниците силно надценявали ободряващият ефект на кафето и подценявали силата на навика като такъв.

Потвърждение на това заключение откриват и във второто изследване, изучавайки защо хората игнорират молбите на непознати хора на улицата.

В този случай запитаните също били склонни да търсят причината за нежеланието си да разговарят с непознати в това, че те не били предразположени към разговор, но никой не съобщава, че най-вероятно е направил това автоматично.

Разривът между реалността и предполагаемото е ключово за разбирането на това защо хората не са успешни в борбата със своите вредни навици.

Защо навиците е трудно да се преодолеят

Промяната на един или друг навик изглежда почти неизпълнима задача, и причината е в това, че просто не можем да я контролираме.

Необходимо е все пак да се каже, че на повечето все пак силата на волята им стига, за да могат поне веднъж да се откажат от сутрешната чаша кафе или да помогнат на заблуден турист да се ориентира на непознато място.

Постоянно да се прибягва до този метод обаче е невъзможно.

Като пример си представете – необходимо е да избягвате да казвате думи, съдържащи АЗ, в продължение. Навярно това за вас ще е много лесна задача. А сега си представете, че ще трябва да спазвате това правило цяла седмица. 100%, че ще ви заболи главата няколко часа след началото на това предизвикателство.

Така често вървим по неправилен път в опит да контролираме своите стари навици и да формираме нови, уповавайки се на силата на волята.

И ако обикновено повечето провеждат първите тренировки, то до започват да тренират постоянно единици.

Това се случва, защото старият ни навик, както преди, управлява поведението ни и неизбежно се връщаме в своя кръг.

Но защо хората се отказват от бягане на дълга дистанция?

Само заради липса на силна воля ли? Изненадващо е, но според резултатите от изследванията, маратонците, които са по-успешни в постигането на дългосрочни цели, демонстрират по-малко силна воля.

Така или иначе силата на волята ще се понижава, а старите навици ще започнат да побеждават.

Ако не е силна воля, то тогава какво е

Изследователите препоръчват първоначално да променим това, което подхранва старите навици. Тук също е важно да обърнем внимание на провокаторите – този метод може да е невероятно ефективен.

Още един ефективен метод в борбата с вредните навици е т.нар. изкуствено създаване на трудности. С други думи, да направим така, че старите навици наистина да усложняват живота ни.

Ефективната промяна на навиците започва с признаването на това, че в повечето случаи действията ни са автоматични. Именно това ни кара ден след ден да повтаряме дори безобидни на пръв поглед неща като например, приготвяне на сутрешно кафе.