Върху много козметични продукти виждаме надписа pH. Наясно ли сте защо е важнен той и какво означава?

pH балансът е скала между 0 и 14, която измерва киселинните или неутралните стойности на тялото. рН балансът е важен, за да се осигури защита на кожата и да не се наруши бактериалния ѝ състав.

Днес решихме да задълбочим повече в тази тема и да развенчаем някои митове, наложени ни от козметичната индустрия.

Какво е оптималното рН за нашата кожа?

Киселинността на кожата е обект на много спекулации и рекламни манипулации. В много козметични брошури и рекламни кампании е определено, че рН 5,5 е „златната“ среда за доброто състояние на кожата.

Установено е, че киселинността на потта ни е между 5 и 7. Съществува обаче и водно-липидна мантия на кожата ни, която е важен функционален слой.

Водната фаза на слоя съдържа вода, органични вещества и соли. Мастната фаза е съставена от мастни алкохоли, естери на холестерола и восъци.

Както вече споменахме, рН 5,5 се счита за оптимално. В действителност обаче, други изследвания са доказали, че здравата кожа има pH от 4,3 до 4,7.

На какво се дължи това разминаване?

Едно от най-важните защитни средства на организма е, по-горе разгледаната, хидролипидна бариера. Кожата отделя киселинни секрети, които намалят стойностите на pH на повърхността ѝ и спират растежа на вредни бактерии.

Нарушаването на водно-липидната мантия чрез повишаване на рН може да доведе до суха кожа, несъвършенства и раздразнения. Следователно, поддържането на оптимални pH стойности е от значение за хубава кожа.

Влияе ли козметиката ни върху киселинния баланс на кожата?

Отговорът е НЕ. Както вече уточнихме, оптималното рН за кожата ни е по-ниско от 5,5.

Въпреки това, използването на продукти с по-високо рН не би трябвало да наруши състоянието на кожата ни. Макар че рН е киселинно, „външната ни обвивка“ е доста толерантна.

Ще ви докажем това твърдение с прост пример. Чешмяната вода в повечето големи градове е с рН 7 (приблизително). Ежедневно, мием лицето си с доста голямо количество вода, чието рН е доста по-високо.

Следователно, кожата ни така или иначе «устоява» на това изменение.

Кое би нарушило pH?

Дълготрайното рН на кожата ни може да се промени единствено вследствие на болести. Когато кожата ни „боледува“ е добре да използваме продукти с балансирано рН.

Въпреки това, при такива патологични състояния, е силно препоръчително да се консултирате с добър дерматолог. Счита се, че съществуват вещества, които изискват определено рН, за да проникнат добре в кожата. Такова вещество е витамин С.