Всеизвестен факт е, че прекомерното количество захар се отразява зле на талията и сърцето ни, но изследванията показват, че може да има отрицателно въздействие върху здравето на мозъка - от когнитивната функция до психологическото благополучие.

Всички сладки неща с наименования като глюкоза, фруктоза, мед и царевичен сироп, могат да се открият в 74 % от пакетираните храни на пазара. И докато Световната здравна организация препоръчва само 5% от дневния прием на калории да идват от захар, типичната американска диета се състои от 13 % калории, произтичащи от захарта.

„Американците консумират пет пъти повече захар от разрешеното количество“, според Наташа Янич-Карич, доцент по медицина в Университетска болница „Джорджтаун“, цитирана от „The Washington Post“.

Как се отразява свръхпотреблението на захар върху мозъчната дейност?

Захарта създава порочен кръг от интензивен глад

Когато човек консумира захар, тя активира вкусовите рецептори на езика. След това изпраща сигнали до мозъка и причинява прилив на хормони, като допамин, които ни карат да се чувстваме добре.

Според невролога Никол Авена, прекомерното количество захар може да доведе до загуба на контрол и жажда. Всъщност изследванията показват, че мозъците на децата с наднормено тегло светят по различен начин, когато консумират захар. Това предполага, че децата могат да са предразположени цял живот към интензивен захарен апетит.

Захарта влошава паметта и способността за възприятие

През 2012 г., проучване върху плъхове, проведено от изследователите в UCLA, констатира, че диетата, богата на фруктоза (захар) пречи на възприятието и паметта, като забавя мозъчната дейност. Изследователите установяват, че плъховете, които са приели прекомерно количество фруктоза са с повредена синаптична активност на мозъка, което означава, че комуникацията между мозъчните клетки е забавена.

Освен това плъховете развиват резистентност към инсулин - хормон, който контролира нивата на кръвната захар и регулира функцията на мозъчни клетки. Инсулинът укрепва синаптичните връзки между мозъчните клетки, като им помага да общуват по-добре и по този начин се образуват по-силни спомени. Когато нивата на инсулина в мозъка се понижат в резултат на свръхконсумация на захар, познавателната способност се нарушава.

Инсулинът е важен за тялото, понеже помага за контролиране на кръвната захар. Резултатите от изследването показват, че високо-фруктозната диета уврежда мозъка и тялото.

Захарта може да причини или да допринесе за депресия и тревожност

Прекомерната употреба на захар може да доведе до поява на симптоми като раздразнителност, промени в настроението, мозъчна мъгла и умора. Например, ако изядете поничка, се увеличават нивата на кръвната захар. Когато кръвната захар започне да спада надолу, може да развиете чувство на тревожност или депресия.

Богатите на захар и въглехидрати храни, също могат да доведат до объркване на невротрансмитерите, които поддържат стабилно настроението ни. Консумацията на захар стимулира повишаването на невротрансмитера серотонин. Постоянното свръх-активиране на серотонинните пътеки нарушава доставките на невротрансмитер, отговарящ за депресията.

Хронично високите нива на кръвна захар са свързани с възпаление в мозъка. Някои изследвания предполагат, че нервното възпаление може да е сред основните причини за депресия.

Тийнейджърите са особено уязвими от последиците на захарта върху настроението. Скорошно проучване с мишки, проведено в медицински университет, показва, че високото съдържание на захар е причина за депресия и тревожно поведение.