Голяма част от хората си не могат да си представят началото на деня без кофеин. Но знаете ли, че докато любимата сутрешна напитка ни поддържа фокусирани, тя влияе на голяма част от функциите в тялото като храносмилането, метаболизма и външния ни вид.

От момента, в който се събуждаме, до момента, в който заспиваме, мозъкът ни отделя молекула, наречена аденозин. Според учените това е причината и да заспиваме по-лесно вечер. Кофеинът имитира действието на аденозин и в резултат ние сме по-бдителни и бодри.

Кофеинът не само засилва бдителността, но може да подобри настроението и дори да понижи риска от депресия - особено, ако се консумира под формата на кафе.

Въпреки че превишаването на нормалното количество стимуланти може да доведе до тревожност и раздразнителност, е доказано, че малка доза може да подобри настроението. Кофеинът стимулира производството на допамин и глутамин, които са други природни стимуланти, произведени от мозъка, които ни поддържат бодри и повишават настроението.

Изследванията показват интересни резултати, за връзката между консумацията на кофеин и понижаването на риска от депресия.

Кофеинът оказва влияние на мозъчните клетки, като ги възбужда и изпраща сигнали до хормонния център на хипофизната жлеза. Хипофизата набавя адреналин на тялото. Това възбудено състояние, помага при работа или стресови ситуации, но при някои хора се наблюдава склонност към раздразнителност и тревожност.

Кофеинът подобрява паметта

Изследванията показват, че кофеинът подобрява някои видове памет като списъци с думи или ясна информация. Изследванията показват, че кофеинът помага да си припомним дадена информация в по-късен етап.

Скорошно проучване показва, че хората, определяни като екстроверти, подобряват работната си памет, след като са приели кофеин. Това може да обясни защо някои проучвания имат по-добри резултати от други.

Кофеинът помага да се съсредоточим

Една от най-честите причини хората да използват кофеин е да им помогне да се съсредоточат върху поставената им задача. Една от най-известните способности на кофеина е възможността да подобри съсредоточаването, особено при умора.

Някои изследвания показват, че кофеинът не се отразява еднакво на всички хора, в много случаи може да доведе до тревожност или раздразнение. А ако сте от хората, които редовно употребяват кофеинови напитки и прекратите за кратко приема им, ще се чувствате уморени и разконцентрирани. След като подновите приема на течността ще възвърнете точната си преценка и бързата реакция, понеже мозъкът и тялото се пристрастяват към кофеинът и той започва да влияе на нормалните функции.

Кофеинът понижава апетита

Чаша кафе-вероятно притъпява апетита ви за кратко време, но няма доказателства, че редовната консумация на кофеинови напитки ще ви помогне да регулирате теглото си. Повечето проучвания за ефекта на кофеина върху апетита не са достатъчни или са неубедителни, понеже са направени с животни.

Кофеинът помага на някои лекарства да работят по-бързо

Ако сте страдали от мигрена, вероятно сте използвали различни лекарства предназначени за този тип тежко главоболие. Това, което може би не знаете е, че в допълнение към традиционните болкоуспокояващи съставки като ибупрофен и парацетамол, се съдържа и кофеин. Има доказателства, че когато кофеинът се комбинира с някои обезболяващи лекарства като ацетаминофен (основната активна съставка в Tylenol) и аспирин, ускорява действието им.