Не е тайна, че физическата активност помага за поддържането на добра физическа форма, а също и помага за нормализирането на качеството на нощния сън.

Затова някои хора, които се опитват да се поддържат в добро здраве /известно е, че физическата активност и добрият сън са най-важните компоненти на нашето здраве/, се стараят да бъдат активни през целия ден, тъй като смятат, че домакинската работа е също така полезна за здравето както и спортните упражнения или работата в градината.

Но вероятно много от нас са забелязали, че напрегнатата домакинска работа, най-често води до безсъние, отколкото до бързо заспиване и качествен сън в продължение на цялата нощ. Получава се така, че не всяка физическа активност благотворно се отразява на вашия сън.

До това заключение достигнали и американските учени, след като провели изследване, за да разберат по-добре какви видове физическа активност спомагат за подобряването на нощния сън и кои могат да му се отразят неблагоприятно.

Напрегнатата домакинска работа негативно се отразява на качеството на съня

Данните от новото изследване показват, че някои видове физически натоварвания, например аеробиката, ходенето, художествената гимнастика, градинарството, карането на велосипед, голфът, бягането, тежката атлетика, йогата и пилатеса са свързани с подобряване на качеството на съня, тогава когато отсъствието на натоварвания го влошава.

Същото изследване показало, че другите видове физическа активност такива като ежедневните домакински задължения и грижата за детето, най-често са свързани с влошаване на качеството на съня.

Това изследване провели учени от Медицинското училище Перелман при университета на щата Пенсилвания.

Резултатите от изследването били представени през юни 2015-та година на 29-тата ежегодна среща на Асоциацията на професионалните организации, занимаващи се с изследване на съня, която се провела в град Сиатъл, щата Вашингтон.

Днес съществуват изключително много данни, които потвърждават връзката между физическата активност и здравословния сън.

Но новото изследване, което се провело под ръководството на Майкъл Гранднер, доктор по философия, преподавател по психиатрия и член на Центъра на съня и циркадната невробиология в Университета на щата Пенсилвания, дава по-ясна представа за това кои са конкретните видове физическа активност, които могат негативно да повлияят на качеството на съня.

Изследването

Използвайки данните, които били получени през 2013-та година, благодарение на програмата „Система за наблюдение на поведенческите рискови фактори“ за качеството на съня и режима за физическите натоварвания на 429110 души в зряла възраст, изследователите определили колко силно на качеството на съня влияе всеки от 10-те вида физическа активност.

След това получените резултати били сравнени с качеството на съня при отсъствие на всяка физическа активност и при редовни разходки пеша. Учените също провели запитване сред респондентите, какъв вид физическа активност те са извършвали най-много време през изминалия месец. А също и за това колко часа са прекарвали в сън средно за типичния 24-часов период.

Ако в предходните изследвания учените успели да установят, че при хората, които спят по-малко от 7 часа, е по-висока вероятността от влошаване на здравето и на работната производителност, то в новото изследване те се опитали да определят какви видове физическа активност извършват хората, които съобщават за най-добро качество на нощния сън.

Оказало се, че при всички участници, които са практикували всякакъв вид физическа активност с изключение на изпълнение на домакински задължения и грижа за деца, количеството и качеството на нощния сън били много по-добри, отколкото при тези, които съобщили, че през изминалия месец не били изобщо физически активни.