През ноември 2014-та година в британските медии беше констатирана криза на мъжествеността. Причината за този извод е станала статистика, която показвала, че във Великобритания е регистрирано рекордно ниво на самоубийства сред мъжете през последните 15 години.

Проучванията, проведени във Великобритания показват, че половината младите мъже смятат, че не притежават характеристики, които търсят сексуалните или романтичните партньорки, а останалите младежи страдали от различни психологически разстройства, които им пречели да дадат оценка на ситуацията.

Като заключение експертите посочват, че в главата на съвременните млади мъже съществува определен набор от остарели модели и вярвания, които им пречат да имат адекватна самооценка и доверителни отношения с партньорката. Психолозите наричат това състояние вътрешна невроза.

Сред основните причини за това явление е постоянния стрес, който се предизвиква от забързания ритъм на живот и съблюдаването на законите на мъжествеността, натрапвани от обществото.

Това е и причината мъжете във Великобритания и Австралия да търсят помощ от психиатри още от 13-годишна възраст.

40-годишния си юбилей представителите на силния пол посрещат с пълен набор от психологически разстройства от неврастения до шизофренни състояния.

Експертите отбелязват, че въпреки изобилието от норми и правила за поведение за истинския мъж, обществото изпитва недостиг от достойни ролеви модели.
Те откроили 4-те най-пагубни инструкции, които се дават на мъжете по време на изграждането им като личности.

Първото правило – „Не мрънкай“. Следващото поставя знак за равенство между нивото на мъжествеността и заплатата, положението в обществото.

Третото гласи – „Бъди силен“ и не показвай никакви признаци на изпускане на пара или на някакви затруднения в преживяването на някаква ситуация. Номер 4 – „Дай им жега“, настройва за безсмислена агресия.

В крайна сметка обществото получава стотици милиони емоционални инвалиди, които действат съгласно тези убеждения и правила и не могат да разберат защо се сблъскват с разочарование след разочарование.

За депресиите сред мъжете се обвиняват разпространеността на игрите и порнографията в Интернет. Според специалистите, порното и игрите са толкова прости и едновременно ефективни във въздействието си върху мозъка, че учат младото поколение да получава мигновена награда, без да е необходимо да се потруди и да осъществи социално въздействие.

Но пък американски учени установиха, че на агресивните мъже създават доверие у околните, което обаче не се отнася до жените. И затова според тях нежният пол в никакъв случай не трябва да демонстрира агресия на работното си място, в противен случай ще загуби уважението на колегите си.

А пък при мъжете е точно обратното.

Изследването било проведено от университета на щата Аризона с участието на 210 доброволци и се установило, че мъжете постигат максимално силно влияние върху колегите и подчинените си именно, когато проявяват своя гняв и агресия.

Авторите на проучването направили независимо жури. Участниците в експеримента – както мъжете, така и жените трябвало да изложат своите доводи пред тази комисия.

В резултат се оказало, че журито било по-склонно да се довери на мъжете, които произнесли своята реч с неприкрита враждебност и гняв в интонацията на гласа си. А когато подобна агресия била проявявана от жените членовете на журито изобщо не им вярвали.

Авторите на проучването това е така, защото хората възприемат по съвсем различен начин гневът на мъжете и жените.