Не се чувствайте самотни, ако очите ви са сухи, раздразнени, уморени или извън фокус в момента, вие не сте единствени.

Тези симптоми, заедно с болката в главата, врата и гърба тормозят  много хора в днешно време. Почти 95% от американците са изложени на риск от уникалното за нашата модерна епоха „цифрово напрежение в очите”.

Виновникът за тези очни проблеми - неудобни в краткосрочен план и потенциално опасни в дългосрочен, е продължителността на времето, което всички ние прекарваме, вторачени в екраните. Синята светлина на тези екрани влияе върху очите ни.

Прекарването на повече от два часа на ден пред монитора води до риск от проблеми с очите. Американската резиденция прави проучване, в което участват 9749 представители на САЩ, за да се разбере колко време прекарват пред компютрите. Те установиха, че повечето от хората са пред екраните през почти цялото си време.

В доклада се констатира, че около 30% от възрастните прекарват девет часа на ден пред своите телевизори, компютри, смартфони, таблети или други устройства. Повече от 60% прекарват повече от пет часа, а близо 95% повече от два часа на ден.

Около 25% от децата прекарват повече от три часа на ден пред екрана. Те са по-податливи към увреждане на очите в дългосрочен план от възрастните хора и поради тази причина, трябва да им се обърне специално внимание.

Екраните на нашите устройства излъчват синя светлина, защото тя е толкова ярка, че може да се вижда и в тъмно помещение, и на слънчева светлина.

Продължителното вглеждане в екраните води до така наречения синдром на компютърното зрение. Почти всички хора могат да се оплачат от сухота, сърбеж или замъгленост в очите при ежедневната употреба на вредните устройства.

Но ние сега започваме да изучаваме по-дългосрочните последици за синята светлина, защото те са по-страшни.

Синята светлина достига далеч в ретината, което впоследствие да доведе до повреди и проблеми със зрението. Тя е най-често срещаната причина за тези проблеми, защото често сме подложени на този вид светлина.

Освен това има някои изследвания, които гласят че непрекъснатото усвояване на синя светлина в продължение на дълги периоди от време, особено в по-големи от нормалните дневни дози, може потенциално да доведе увреждане, причиняващо дегенерация на макулата и катаракта.

За съжаление за много от нас, избягването на компютърната дейност е невъзможно, защото тя е част от нашата работа и ежедневие. Но има някои неща, които можем да направим за да се намали напрежението в очите ни.

Ето няколко съвета как можем да намалим това напрежение:

1) Когато се взирате в екрана, вие забравяте да мигате. Трудно е да се прави, но се опитайте да мигате, колкото се може по-често.

2) Препоръчително е да увеличавате размера на текста, когато е необходимо. Гледайки малък текст, вие свивате вашите очи и доближавате главата си по-близо до екрана, което не е благоприятно условие за нормалното функциониране на вашите очи.

3)След 20 минути работа, са необходими 20 секунди, за да погледнете в точка различна от вашият екран. Това спомага за по-доброто фокусиране.

4) Най-важното нещо е да се опитате да намалите времето,което прекарвате, подложени на синята светлина, защото тя може да повреди трайно вашето зрение.