Заболяванията на бъбреците са доста разпространен проблем, който най-често засяга нежния пол.

Въпреки че сега фармацевтичната индустрия е доста напреднала, все още съществуват множество причини, поради които се налага да се търсят други алтернативни способи за борба със заболяването.

Мощните антибиотици, унищожавайки бактериите, предизвикващи инфекцията, отрицателно въздействат на функционалността на бъбреците, а също и на други не по-малко важни органи.

Поради тази причина много болни предпочитат домашните средства, например лечението с минерална вода, което помага за излекуването на бъбречните заболявания.

Разбира се, този процес е доста продължителен, но е много ефективен и безвреден за организма.

Заболявания на бъбреците, които се поддават на лечение с минерална вода

От дълбока древност минералната вода се използвала за лечение на бъбречни патологии, вече повече от 2000 години. Този терапевтичен метод е ефективен при борбата със следните заболявания:

• Пиелонефрит;
• Бъбречнокаменна болест;
• Уринарна диатеза;

Противопоказания

Нужно е да се припомни, че колкото и банално да изглежда лечението с минерална вода, то също има и противопоказания:

• Хидронефроза – разширяване на бъбречните легенчета;
• Бъбречнокаменна болест – само в случаите, когато камъните са толкова големи, че могат да бъдат отстрани единствено чрез хирургична интервенция;
• Остри възпалителни процеси;
• Видимо проявление на кръв в урината, т.нар. състояние макрохематоурия;
• Хронични проблеми с бъбреците, съпровождащи се с бъбречна недостатъчност;
• Затруднено уриниране, дължащо се на различни заболявания – например хиперплазия, тумор;

Списъкът с противопоказания не е от малките, поради тази причина преди началото на лечението следва да се направи консултация с лекар, който да назначи пълни изследвания.

Едва след това медицинският специалист може да определи възможен ли е риск от използване на минерална вода като лечебно средство.

Минерални води, използвани за лечение

За лечение на заболявания на бъбреците не трябва да се използва каквато и да е минерална вода.

Целта на терапията е коригирането на нарушената функционалност на бъбреците и завръщането ѝ към нормалните показатели, а не обогатяването на тези органи с допълнителни елементи, поради тази причина е препоръчително да пие минерална вода с ниска минерализация и трябва да има диуретично и противовъзпалително въздействие върху организма.

Така бъбреците се изчистват от инфекциите, като по този начин се облекчава процеса на изхвърлянето на камъните.

Тази терапия има за цел разтваряне на ненужните, вредните елементи и тяхното отмиване.

Благодарение на свойствата на минералната вода се осъществява разграждане и отстраняване на гноя, на патогенните микроорганизми и слуз, натрупващи се в пикочно-половата система.

Вторият момент от лечението е образуването на защитни колоиди, с тяхна помощ урината разтваря солите, което предотвратява образуването на камъни в пикочния мехур и бъбреците.

Процесът на лечението с минерална вода е по-бавно, отколкото ако се използват медикаменти и може да достигне до 6 седмици. По-продължителният прием на минерална вода може да повлече след себе си нарушаване на водно-солевия баланс.

Обикновено лечението с минерална вода се провежда не повече от 3 пъти годишно. Най-ефективен курс се смята приемът на минерална вода пряко от източника.

Но невинаги има такава възможност, затова лекарят назначава бутилирана минерална вода, която се закупува директно от аптеките.

Има няколко показателя, които свидетелстват за качеството на минералната вода:

• Стъклена бутилка;
• Точна дата на бутилирането;
• На етикета мястото на бутилирането трябва да съвпада с местоположението на източника на минералната вода;