Органично средство – гаранция за ефективност и безопасност или маркетингова уловка на производителя, помагаща му да продава повече и по-скъпо?

На много опаковки на козметични средства могат да се срещнат надписи от рода на „органично“, „натурално“ и прочие.

Този маркетингов ход е разчетен на дълбоко вкоренилия се в умовете на много хора стереотип – всичко е химия и е страшно вредно, а всичко натурално е полезно. Така ли е всъщност обаче?

Натурална козметика е прието да се нарича тази, която е произведена от съставки от растителен и животински произход, естествени минерали освен производните на нефта.

Органичната козметика трябва да съдържа съставки от растения, отглеждани в органично земеделие, тоест без използването на пестициди и други химически подобрители и стабилизатори.

Макар и всичко да е просто и разбираемо, поне засега не съществуват единни ясни отраслови стандарти и правила, които строго да регламентират значението на термините – органичен и натурален.

Поради тази причина е трудно да се провери по какъв начин производителят е получил тези „натурални“ компоненти, какво количество от тях е добавил в продукта и добавил ли е там още нещо.

Но много по-важно е да се отговори на другия въпрос – колко полезни са средствата, които биват наричани органични. И винаги ли са по-безопасни от създадените в лаборатории?

Най-големите заблуждения относно химиите и органичната козметика

Грешката, която допускат повечето хора е автоматично да причисляват всяко органично средство към полезните, добрите и безопасните, а съдържащите се синтетични съставки – към вредните, лошите и опасните за здравето.

Този разпространен стереотип постоянно се използва от специалистите по маркетинг.

Всъщност не е провеждано нито едно научно изследване, което да би доказало предимствата на органичните средства пред синтетичните. В двата вида козметика може да има „добри“ и „лоши“ съставки.

Поради тази причина по време на покупка е най-добре да се погледне състава, а не големият и красив надпис „органик“.

В съзнанието на много хора органичната и синтетичната козметика са 2 отделни групи средства, между които има голяма разлика.

В реалността нещата стоят по различен начин – между „химията“ и „органичните средства“ често няма ясна разлика.

Много обикновени козметични средства съдържат натурални съставки – и напротив, в състава на органичната козметика могат да влизат отделни синтетични вещества.

Според друг разпространен мит, синтетичните средства могат да предизвикат раздразнение на кожата и алергични реакции, органичната козметика в това отношение е много по-безопасна.

Всъщност раздразващо действие притежават и много съставки от растителен произход, които могат да нарушат образуването на колаген, запушват порите, увеличават съдържанието в тъканите на активни форми на кислород – свободни радикали.

Най-разпространените съставки на органичната козметика, притежаващи раздразващо действие – това са мента, евкалипт, лавандула и розмарин.

Веществата от растителен произход могат да предизвикат алергични реакции, тъй като също биват получени в химични лаборатории.

Колко органична може да бъде козметиката?

Най-ясните критерии са разработени от аграрното министерство на САЩ:

• 100%-ова органична козметика трябва да се състои само от органични компоненти, като от тези проценти се изключат водата и солите;

• Органичната козметика задължително съдържа не по-малко от 95% органични съставки, като от тези проценти отново се изключват водата и солта;

• Козметиката, произведена с използване на органични компоненти, трябва да съдържа 70% органични компоненти, като също съдържанието на вода и сол не се взема предвид.