Кожата на шията и деколтето има специфична структура – мастните жлези в тези зони са малко и са плътно „прилепнали“ мускулите на шията, които активно участват в движението на главата и шията.

И всяко кимване и завъртане на главата се отразяват на кожата на шията и деколтето. Освен това тази област на кожата е най-силно изложена на въздействието на слънчевата активност, тъй като най-често не се покрива от дрехите.

Поради тези си особености кожата в тези зони е в най-голяма степен предразположена към обезводняване, деформации и загуба на еластичност. Затова именно шията издава възрастта на жената.

Но единствено жените над 35 ли трябва да се грижат за тънката и нежна кожа на шията? Още в ранна възраст кожата на шията е възможно да има „мускулен пръстен“ – бръчки, формиращи поради генетична предразположеност.

С тях борбата е доста трудна. Но с надлъжните бръчки – понякога презрително биват наричани „пуешки“ гънки, със сухотата и обезводняването на тънката и нежна кожа е възможно и необходимо да се борим.

В състава на козметиката за шията и деколте трябва да присъстват овлажняващи и подхранващи съставки – хидролити на колагена, еластин, мастни киселини, витамини и антиоксиданти.

• За дневните средства е задължителен слънцезащитният фактор.

За грижата за шията и деколтето може да се използва и козметика за лицето и тялото, но имайте предвид, че ако тя е за тънката и нежна кожа на лицето, то за зоната на шията и деколтето средствата за мазна кожа не са подходящи.

Ако са налице видими изменения, обусловени от напредването на възрастта, то следва да изберете по-концентрирани средства – масла и овлажняващи и подхранващи маски.

• Не се учудвайте, че за устните е необходима същата комплексна грижа, както и за тънката и нежна кожа на лицето и на шията – почистване, подхранване и овлажняване.

Кажете „да“ на подхранващите, предпазващи и заздравяващи червила през зимата и на овлажняващите – през пролетта и лятото. Старайте се всеки път при нанасяне на грим първо да използвате балсам, а след това червило или гланц.

Балсамите за устни съдържат масла, витамини А, Е и В, растителни компоненти, които отлично подхранват и овлажняват кожата на устните.

Червилото и гланца следва да се свалят със специални средства – това могат да бъдат продукти с кремообразна консистенция или двуфазна течност, състояща се от воден и маслен разтвор.

Полезна ще бъде и гимнастика или масаж за устните. В зоната около очите почти няма подкожна мастна тъкан, малко са мастните и потните жлези, а също и поддържащите влакна като еластин и колаген.

• Поради тази причина кожата в тази област е предразположена в най-голяма степен на образуването на мимически бръчки и е необходимо полагането на ежедневна грижа, включваща почистване и овлажняване.

Също така могат да се използват само специални средства за деликатната област около очите, различни от продуктите за грижа за кожата и лицето.

Преди овлажняване като специфична грижа за областта около очите могат да се използват специални серуми – те помагат за справянето с бръчките, дължащи се на напредването на възрастта, т.нар. „пачи крак“.

Подобните средства обикновено се намират в козметичните линии за грижа за зряла кожа. За овлажняване на областта около очите съществуват специални кремове, лосиони и гелове за тази зона. Помнете, че те добре трябва да попиват в кожата на клепачите и да не оставят твърд слой върху тях.