През последните години много учени по света се ангажираха с постоянно търсене на еликсир на безсмъртието или поне средства, които биха могли значително да удължат живота на човека.

Но с какви последствия е възможно да се сблъска човечеството с увеличаването на продължителността на живота?

Ако вярваме на експертите в тази област, то в бъдеще на нас ни очакват не само „бонуси“, но и многобройни проблеми.

По-дълъг живот – повече болести

Всъщност продължителността на живота и към момента постоянно расте – на практика с всеки изминал ден. И това не е единствено повод за радост.

Това се посочва във водещото британско медицинско списание Lancet, специалистите от Вашингтонския университет в Сиатъл, в рамките на международния проект GBD анализирали данните на жители на 188 държави за периода от 1990 до 2013 година и стигнали до заключението, че макар и хората да са започнали да живеят по-дълго благодарение на постиженията на медицината, те всъщност и боледуват по-дълго.

Медицината към настоящия момент има възможност да поддържа живота на хората, но често е безсилна да върне тяхното здраве.

В наши дни хората по-рядко страдат от различни инфекции, за сметка на това зачестиха заболяванията, свързани с неправилния начин на живот, с наднорменото тегло и със стареенето.

Така за 23 години с 43% се е увеличил броят на болните от диабет, въпреки че смъртността от това заболяване е нараснала общо с 9%.

Най-често с напредването на възрастта хората започват да страдат от следните здравословни проблеми – депресии, болки в областта на кръста, мигрена, анемия, кариес и загуба на слуха. От това значително се влошава качеството на техния живот, макар и да могат да живеят с тези проблеми достатъчно дълго.

Най-често проблемите със здравето при старите хора възникват, поради падания по стълбите, хлъзгави и опасни повърхности, тъй като с напредването на възрастта се нарушава координацията на движенията, а костите стават крехки.

Лекарите наскоро констатираха тъжната истина, че 95% от хората, които живеят на планетата Земя не могат да бъдат определени като здрави. Същевременно 1/5 от тях страдат от 5 и повече различни заболявания.

Здраве вместо безсмъртие?

Защо ни е дълъг живот, ако няма да бъдем здрави? – коментират специалисти. Може би, следва да се съсредоточим не върху търсенето на средства за увеличаване на продължителността на живота, а върху разработването на методи и препарати, позволяващи ни да поддържаме добра физическа форма до дълбока старост.

Поредното откритие беше направено неотдавна от екип учени от Австралия и САЩ,начело с професора по генетика от университета на Нов Южен Уелс Дейвид Синклер. Изследователите разработили препарат, който притежава свойството да обръща стареенето на мускулните клетки.

Но засега опити с него са били провеждани само върху мишки. Ако гризачите на 2-годишна възраст – за тях това се явява старост, в рамките на седмица получавали препаратът NMN, то техните мускули спирали да се отличават от тези на 6-месечните.

Синклер заявил, че основната цел на създаването на този препарат, е да се помогне на хората по-дълго да останат здрави. Но сега следват експерименти върху хора.

Издръжката на дългия живот

Покрай заболяванията, ако станем дълголетници, ни очакват и други „подводни камъни“. Така на първо място е непонятно дали ще ни стигат хранителните и други ресурси, за да се обезпечи нарастващото население на планетата, тъй като хората ще живеят по-дълго и ще умират по-рядко.