1. Не трябва да нарушавате даденото обещание

Дори, ако встъпвайки в брак, вие не сте давали дума да принадлежите на вашия мъж „с цялата си душа и веднъж седмично с тялото“, вие прекрасно сте разбирали, че сексът е част от съгласието. Ако вие очаквате вярност от съпруга си, от вас се очаква да бъдете готова за сексуални отношения.

2. Сексът помага да забравите

Окситоцинът е хормонът, предизвикващ оргазъм и частично изключва паметта. Този ефект частично продължава до 5 часа. За известно време и двамата партньори забравят, че той е изхарчил всички пари от нейната кредитна карта, а тя е останала повече от час по-дълго на работа.

За жените този хормон дава и допълнително предимство. По време на оргазъм се изключва отделът на мозъка, който отговаря за страха, тревога и стреса. При симулация на оргазъм този ефект не се проявява.

3. Интимните ласки ви настройват на вълна „удоволствие“

Когато ви е хубаво с партньора, вашият мозък привиква да го асоциира с получаване на наслада. За да промените отношение в брака, достатъчно е да прекарвате един с друг повече приятни минути.

4. Сближавате с вашия партньор

Страстта е това, което отличава вашите отношения с най-близкия ви човек от отношенията с приятели. Добри приятели са и най-близките хора, но сексът добавя страст във вашите отношения.

5. Обостря обонянието

Повишават се нивата на пролактина, което стимулира стволовите клетки на мозъка да образуват нови неврони в зоната, която възприема миризмите – обонятелна луковица.

6. Помага за справянето с наднорменото тегло

При страстен секс се изгарят минимум 200 калории – толкова и колкото и 15 минути на пътеката за бягане. Британски изследователи са установили, че интимните ласки 3 пъти седмично неутрализират ефекта от 6 изядени големи сандвича.

7. Спомага за преодоляване на депресията

Простагландинът, хормонът, съдържащ се в спермата активизира женските хормони. По време на оргазъм се образуват ендорфини, повдигащи настроението и предизвикващи еуфория.

8. Облекчава болката

По време на секс нивата на окситоцина се повишават 5-кратно в сравнение с нормата, образуват се ендорфини, които притежават обезболяващо действие. Сексът също стимулира синтеза на естроген, който облекчава болката по време на предменструален синдром.

9. Сексът е полезен за сърцето

Жените, които често правят секс, са с по-високи нива на естроген, който предпазва от сърдечни заболявания.

10. Помага срещу хрема

Един сексуален контакт в седмица повишава нивата на имуноглобулин А с 30%, като укрепва имунната система.

11. Сексът е полезен за пикочния мехур

Благодарение на него укрепват мускулите на тазовото дъно, които контролират уринирането.

12. Полезен е за простатата

Някои уролози предполагат, че съществува връзка между нередовния сексуалния живот при мъжете и рака на простатата. Факт е и, че в този самозадоволяването е не по-малко ефективно, но струва ли си да се отказвате от другите предимства на нормалния секс.

13. Сексът увеличава блясъка на вашата коса и кожа

Естрогенът, освобождаващ се при жените по време на секс, прави косите блестящи. По време на секс се отделя пот, порите се прочистват кожата придобива сияещ вид. Освен това се повишават нивата на серотонина и затова след секс вие образно казано блестите.

14. Успокоява нервите

10 пъти по-ефективен е от валериана, но за разлика от него, няма странични ефекти.

15. Полезен е при запушен нос

Сексът е естествено антихистаминно средство и спомага за справянето със сенната хрема и дори с бронхиалната астма.