Навиците невинаги могат да бъдат разделени на полезни и вредни. Някои ежедневни ритуали не вредят на здрав човек, но могат да се превърнат в пречка при вземане на важни решения и да доведат до разнообразяване на живота.

Много от съвременните хора са зависими от социалните мрежи и от интернет, автомобили, вкусна храна, битови удобства.

Телевизионен проект, на който доброволци се оказват в диви условия на острова, се превръща в изпитание за мъже и жени. Същият като излъчвания у нас Survivor.

Те дори не подозирали колко трудно е да се откажем от достиженията на цивилизацията. Макар и този екстремен опит би се случил на малко хора, умението за адаптация и с комфорт е полезно за човек.

Как навиците пречат на промените

Навиците пронизват всички сфери на живота ни, касаят не само бита, но и почивката, и работата. Спазва се дневно разписание, ляга се в определено време, спазва се хигиена, купуват се храни от близкия супермаркет и се ходи в любимите кафета.

Избира любими заведения и най-често посещава само тях, среща се с приятели и роднини. Почивните дни също са планирани по определен начин, удобен за всеки човек.

Често хората е трудно да се решат не само на преместване в друг град, смяна на професия или на месторабота, но и на промени в имиджа, почивка на ново място.

Смяната на цвета или на дължината на косата предизвиква стрес у консервативните жени, а необходимостта да се обмисля отпуск и нови маршрути дразни техните мъже.

Много по-лесно е да променяме навиците си и да отидем на същия курорт, на който сме ходили и през последните 5 години.

Защо едни са щастливи от промените, а други изпитват дискомфорт

Докато едни хора всеки път откриват нова страна или град, други са щастливи там, където са били много пъти.

Зависими от условията, хранителните и поведенческите навици могат да бъдат хора на всяка възраст и местожителство.

Да пробва нещо ново е еднакво трудно на нерешителния тийнейджър и на пенсионера, на градския и на селския жител.

Връзките са още една сфера, в която можем да се потопим, без да се решаваме на промени. Това могат да бъдат взаимна зависимост на дете и родител, романтична връзка, заради която човек страда.

Хората се страхуват от новите си роли, не желаят да останат сами или напротив, да се омъжат или оженят.

Вместо това те продължават да живеят по-старому, молят се и близките нищо да не променят.

Навикът да се интерпретира поведението на хората често пречи на изграждането на нормални отношения, на адекватно възприемане на чуждите постъпки и думи.

Заложници на своите убеждения и принципи се отказват да слушат и разбират другия човек.

Кога почивката на ново място става проблем

Адаптацията на ново място за повечето хора отнема известно време. Но за някои това са 2, а за други 2 седмици.

Особено трудно е да свикне към смяната на условията човек, който строго се придържа към ежедневни ритуали – да става по едно и също време, да си взема душ, да яде любимата си закуска, да чисти и да пере вторник и в сряда съответно.

Ако се озове в непозната местност, този човек не винаги се чувства достатъчно комфортно и този пътешественик изпитва стрес.

Реакция на може да предизвика студената вода из под душа, неподсолената храна под душа, мляко с недостатъчна масленост, вчерашен хляб и меки хавлии.

В каква възраст промяната е най-лесна

Най-добрата възраст за адаптация е детската. Децата могат да свикнат към различни условия на живот и на почивка. Да се ходи с тях на гости, да се опитва нова храна, понякога да се нарушава графика.

Децата зависими от майчините гозби и от анимационните филми преди лягане по-трудно се приспособяват към бита на село или в детски лагер.

Мотивация, за да търпим удобства

Едни хора се съгласяват да търпят неудобства, заради работата, в очакване на достойно възнаграждение.

Други могат да се откажат от това, с което са свикнали само заради близък човек, за да бъдат с него. Някои жертват собствения си комфорт, заради интересни впечатления, отсядайки в евтини хотели, за да могат да посетят повече градове и населени места.