Възможностите на човешкия организъм не са напълно проучени. И това е истина, която ни дава перспективи и надежди за изучаване на механизмите за развитие на различни патологии и откриване на ефективни начини за борба с тях.

Огромен потенциал е заложен на всеки от нас от природата. Но далеч невинаги се използва. Първо това се отнася за пъпната кръв.

В резултат на 200 млн. раждания, които всяка година се осъществяват по света, на унищожаване подлежи приблизително 20000 тона пъпна кръв, която може да стане истинска панацея.

Защо са толкова ценни стволовите клетки от кръвта от пъпната връв

Защо е важна кръвта от пъпната връв

Това е кръвта, съдържаща се в плацентата и в пъпната вена след раждане на детето. Основната нейна ценност е обусловена от високата концентрация на стволови клетки, активно използвани днес за лечение на различни тежки заболявания.

В голямата си част хемопоетичните клетки са предшественици на елементите на кръвта. Стволовите клетки се определят като вечни, тъй като те могат да се делят многократно.

Също са универсални и могат да се превръщат във всякакви клетки на човешкия организъм. Съществуват и други техни източници:

  • Костен мозък, който се добива чрез множествени пункции на костите на таза и на гръдния кош;
  • Периферната кръв, получавана от самия пациент или донор и обработваща се с помощта на специални фракционатори на кръвни клетки.

Всеки от тези методи притежава определени недостатъци и рискове. Това не може да се каже за получаване на стволови клетки от пъпна кръв.

Процедурата на нейното събиране не причинява никакъв дискомфорт нито на майката, нито на детето. А съхранението на материала е задача за специалисти.

Стволовите клетки от кръвта от пъпната връв са най-млади. Те притежават най-голям потенциал, а поради незрелост на имунните клетки, отговорни за имунните реакции, рискът от отхвърляне е минимален.

Благодарение на подобно предимство, става възможна трансплантацията на хемопоетични клетки от донор към реципиент с определени разлики в системата HLA – система на човешка тъканна съвместимост.

Къде се използва кръв от пъпната връв

За първи път трансплантация на клетки, отделени от кръв от пъпна връв, е била извършена през 1988 г. за лечение на анемия на Факони.

С това се поставя началото на великата епоха на лечение на тежки заболявания с ресурси на самия човешки организъм. Ежегодно количеството на извършените по света подобни трансплантации бързо нараства.

Най-голямо приложение кръвта от пъпната връв намира в хематологията, където с нейна помощ се лекуват:

  • Злокачествени заболявания – трансплантацията на стволови клетки от кръв от пъпната връв е ефективен начин за борба с острите левкози. Според статистиката преживяемостта година след трансплантацията е 59%, а след 2 години – 47%. Показателите могат да се променят в зависимост от възрастта на човека. Също трансплантацията на стволови клетки от кръв от пъпната връв може да стане шанс за спасение на хора с хронична миелолевкоза и миелодипластичен синдром.
  • Към незлокачествените хематологични заболявания, при лечението на които може да се използват стволови клетки от кръв от пъпната връв, са хемоглобинопатии, вродени нарушения на метаболизма.

Активно се водят изследвания по приложение на стволови клетки от кръв от пъпната връв за лечение на неврологични заболявания, захарен диабет, сърдечно-съдови болести.

Много от тези изследвания вече са получили доказателство за своята ефективност и са преминали през етап на доклинични експерименти над животни преди клинични изпитвания.

Също стволови клетки от кръв от пъпната връв могат да се използват за лечение на последствия от черепно-мозъчни травми. Не по-малко значимо е нейното използване за подобряване на състоянието на деца с церебрална парализа.

Как се съхраняват стволови клетки от кръв от пъпната връв

Съхранените стволови клетки от кръв от пъпната кръв са безценен ресурс не само за здравето на бебето, но и за неговите близки. Това е биозастраховка, която в някои случаи може да спаси живота на човек.

Кръв от пъпната връв може да се вземе за извличане на стволови клетки от нея, както при естествено раждане, така и при секцио.Тази процедура се извършва веднага след изрязване на пъпната връв.

Източник на ценната кръв става майчината част от плацентата. Материалът се добива с помощта на игла. Съдът за събиране на кръв е стерилен контейнер с антикоагулант, който възпрепятства съсирването.