Подуването на корема е проблем, с който почти всеки се е сблъсквал. Особено дамите знаят, че този проблем би могъл да повлияе негативно на самочувствието и да ни накара да се почувстваме некомфортно дари и в любимите ни дрехи.

Проблемът, разбира се, не е само естетически, а и здравословен, затова и днес ще се опитаме да ви помогнем да се справите с подуването на корема.

Защо стомахът ми се подува

Ясно е, че за да се излекуваме, трябва първо да разберем за източника на проблема. Приготвили сме ви най-често срещаните причини за възникването на този проблем.

Чувствителност към определена група храни

За разлика от алергиите към някои храни, при които алергичните признаци се проявяват веднага, хранителната чувствителност може да остане „замаскирана“ за дълго време.

Проявява се обикновено с появата на пъпки по кожата на лицето и тялото, подуване на корема, чувство за дискомфорт, диария, запек и др.

Най-често, чувствителността е към: млечни продукти, ядки, глутен, захарни изделия, соя и др.

Хапвате прекалено често

Да, доказано е, че храненето на по-чести интервали може да ускори метаболизма, но ако се храните повече от 5 пъти на ден, то е твърде вероятно подуването на корема да се дължи на това.

Честото хранене неминуемо води до приемането на по-голямо количество храна, което трудно може да бъде преработено от храносмилателната ни система.

Проблеми с жлъчката 

Всъщност, жлъчката е кафяво-зеленикава течност, съдържаща жлъчни соли, холестерол и билирубин. Функцията ѝ е свързана с разграждането  на мазнините и преработването им в тънките черва.

В жлъчката се съдържат и отпадни продукти, които преминават през храносмилателния тракт и се освобождават с изпражненията. Чрез жлъчната течност се регулира и микробиома в червата.

Неправилният поток на жлъчката може да доведе до подуване на корема, развитие на чревна бактериоза и др.

Свръхрастеж на бактерии 

Много често, в стомаха може да се открие бактерията Helicobacter Pylori. Именно тази бактерия е и причина за развитието на хроничен гастрит и язва.

Симптоми за наличието на тази бактерия могат да бъдат: гадене, болки в стомаха, често оригване, киселини, лош дъх, синдром на раздразненото черво и др.

Ниско количество на стомашната киселина 

В стомахът ни се намира киселина, чиято цел е да стерилизира попадналите в стомаха хранителни продукти и да разгражда белтъчините. Понякога обаче, нивата на киселината в стомаха спадат, което причинява проблеми, като: подуване, газове, гастроезофагиална рефлуксна болест и др.

Причините за понижаване на нивата на киселината в стомаха могат да бъдат: прем на антибиотици за дълъг период от време, лоша диета, стрес и др.