Орехите са едни от най-консумираните и популярни ядки. Тези ядки предизвикват интереса на диетолозите и учените от много дълги години.

Затова днес, ще ви разясним повече за здравословните ползи на орехите, интересни факти за самото растение, а и ще ви предадем някоя, друга идея, затова как да хапваме орехи.

Да научим повече за ореховите дървета

Орехът е голямо дърво с размери, около 20 до 40 метра височина и корона която може да достигне до 20 – 25 метра в диаметър. Орехите са по-разпространени на Балканите и Близкия Изток, но се срещат и на доста места в САЩ.

Съществуват много видове орехови дървета, като най-разпространени и използвани са: белият орех, черният орех и персийския (или индийския) орех.

Като най-предпочитан се определя персийският вид, поради факта, че самите ядки са с тънка черупка отвън и фин вкус отвътре. Белият орех се различава по състав от другите видове орехи, поради факта, че е по-богат на мазнини и има сладък привкус.

Черният орех е с дебела и тъмна черупка, а на вкус се определя като по-силен и остър.

Освен за добив на ядки, самите орехови дървета добиват широко приложение и в промишлеността, производството на мебели, в козметичната индустрия и в много други области.

Има проучвания, според които орехите са започнали да се разпространяват през 4ти век, когато древните римляни, започнали да разпространяват тези дървета сред много от европейски страни, с надеждата, че дървото може да им послужи за източник на храна и за добиване на ценен материал.

Според други проучвания, черният и белият орех произхождат от Северна Америка, около долината на Централно Мисисипи и около Апалачите. В далечното минало, предците ни са имали истинска почит към това растение, поради факта, че то е изключително издръжливо на различни температурни амплитуди и тежки метеорологични изменения. Оказва се, че дървото може да живее стотици години.

Какви са здравословните ползи от консумацията на орехи

  • Орехите са истинско лекарство за нашия мозък

Още от малки, все ни повтарят, че ако искаме да сме умни, трябва да ядем орехи. Като доказателство за тази теория ни представяха черупката и релефа на самата ядка, която е набраздена, точно като човешкия мозък.

Това твърдение, оказва се, не е изобщо мит. В ореховата ядка се съдържат полиненаситени мастни киселини, полифеноли и голямо количество витамин Е, които са много добри антиоксиданти и се борят с последствията от окислителните увреждания върху тялото ни.

Има проучвания, показващи, че хората, които са консумирали по-голямо количество орехи през живота си, могат да се похвалят с по-добра умствена гъвкавост и усложлива памет с напредването на възрастта. Освен това, се намалява риска от възникването на дегенеративни промени.

  • Редуцират нивата на холестерола

Макар и ядките, като цяло, да са хранителна група, богата основно на мазнини, орехите, могат да се похвалят с факта, че редуцират високите нива на LDL («лошия» холестерол) и триглицеридите. По този начин профилактират появата на много заболявания и се грижат за здравето на сърдечно- съдовата система.

  • Помагат в борбата с излишните килограми

Сигурно ще си помислите, че нещо сме се объркали с това твърдение, но не – това е самата истина. Макар и да са сравнително високо калорични, ореховите ядки имат свойството да контролират апетита и да засищат бързо глада.

Това означава, че с 30 – 40 грама орехи вие може да заситите силния глад за нещо сладко или пък вредна храна. Така ще си спестите някоя дрега излишна калория от шоколада или чипса, а и ще доставим на организма си много важни хранителни вещества.

  • Източник на Омега-3 мастни киселини

Смята се, че орехите са едни от най-богатите растителни източници на омега – 3. Омега – 3 са важни вещества за нашия организъм, участващи в регулацията и контрола на много жизнени процеси. Омега – мазнините подобряват зрението, подобрява мозъчните функции, помага при борба срещу депресивните епизоди и хроничния стрес, намалят риска от сърдечно-съдови заболявания.

  • Грижат се за мъжкото репродуктивно здраве

Специалисти по репродуктивно здраве установили, че редовната консумация на орехи, може да подобри здравето на сперматозоидите и да улесни, до някаква степен, зачеването.

Как да ги консумираме по най-добрите начини

Съветваме ви, при избор на орехови ядки, които са с черупките, да се стремите да подбирате възможно най-тежките „плодове“ на ореха. Както вече стана ясно, в орехите се съдържат много полиненаситени мастни киселини, което освен много полезни, ги прави и много нетрайни за съхранение.

Затова, ако складирате орехови ядки, се стремете това да се случва на студено място, най-добре в хладилник, независимо дали ядките са белени или не. Ядките са перфектно допълнение към различни десерти и тестени изделия.

Изключително полезен и вкусен вариант е да ги добавяте към салатите си. Така ще се заситите повече и ще добавите така полезните Омега-3 мастни киселини към изключително важните за храносмилателния тракт.

Може да извлечете ползи от орехите, дори и без да ги похапвате. Преди много години, хората са използвали необеленият орех за изкарване на стреса и нервната възбуда, като са търкали ядката между дланите си.

Листата на ореха също са популярни в народната медицина.