Доброто здраве е пряко свързано със здравословните навици. Един такъв навик е и това да се стремим да похапваме храни богати на витамини или поне да си набавяме витамини под формата на хранителни добавки.

Дефицитът на витамини може да се ни се отрази зле, а за жалост симптомите, рядко свързваме именно с дефицит на определен витамин. Чест витаминен дефицит е този на витамините от група В, тъй като те са водоразтворими и не се съхраняват в тялото.

Затова днес ще обърнем внимание на един представител от групата – витамин В3.

Какви са функциите на витамин В3

Витамин В3 е известен още под имената ниацин, никотинова киселина или витамин РР. Както всички представители на витамините от В-групата и ниацинът играе роля в превръщането на приетата храна в енергия, която подпомага действието на ензимите.

Ниацинът или витамин В3 е основен компонент на комплексите НАД и НАДФ, които всъщност са коензими участващи в клетъчния метаболизъм. Коензимите са малки органични небелтъчни молекули, които транспортират химични групи между ензимите.

Витаминът играе роля в клетъчната сигнализация, като създава и възстановява ДНК. Установено е, че оптималният прием на витамин В3 има много ползи за здравето ни и може, дори, да се използва с лечебна цел.

Какви са ползите от приема на ниацин

Намалява нивата на „лошия“ холестерол

Като добавка, ниацинът може да да се използва за редуциране на нивата на LDL – холестерола с до 20 %. През 50-те години на миналия век, витаминът се е смятал за добро лекаство за намаляване на холестелора.

В наши дни, обаче, е открито, че ниацина при прием на по-големи количества за дълго време може да предизвика някои странични ефекти, затова днес той се приема, по-скоро, за компромисен вариант за терапия срещу „лошия“ холестерол.

Грижи се за здравето на сърцето и кръвоносните съдове

Стана ясно, че ниацинът е враг на „лошия“ холестерол. Това автоматично означава, че той редуцира, до голяма степен, риска от развитие на атеросклероза. Освен това, той може да редуцира възпалителните процеси и оксидативния стрес, които също са фактори за развитие на патологични изменения по кръвоносните съдове.

Според някои изследвания, терапията с ниацин може да бъде ефективна профилактика срещу сърдечни заболявания.

Полезен за мозъчната дейност

Нашият мозък се нуждае от витамин В3, които са част от коензимите НАД и НАДФ, за да получи енергия и да осъществява функциите си правилно. Счита се, че дефицитът на този витамин може да доведе до развитие на някои симптоми на психиатрични заболявания.