Локалното лечение на псориазиса се състои в използването на препарати, които се нанасят непосредствено на засегнатите участъци от кожата.

Като терапевтични методи се прилагат кремове, мазила, които действат на кожата, забавяйки ръста на нейните клетки и по-този начин намалявайки възпалителните процеси.

Според Джошуа Зайнчер, доктор на медицинските науки, дерматолог и директор на клиничните и козметичните изследвания в дерматологията в болницата Mount Sinai в Ню Йорк, САЩ, основните средства за локално лечение на псориазис са стероидите, производните на витамините А и D, салицилова киселина и каменовъглена смола.

Обзор на традиционното лечение

• Стероиди – препарати с локално приложение, които са най-често използваните за лечение на псориазис, спомагащи за намаляване на отоците и зачервяването.

Според Зайнчер, стероидите основно действат като намаляват възпалението, но съществен техен недостатък е свойството им да предизвикват изтъняване на кожата, поради това използването им е необходимо да се ограничи до 2-4 седмици.

Другите им странични ефекти се проявяват с отпускане на кожата и изменение на цвета от кожните участъци, върху които биват нанасяни.

Препаратите на основа на стероиди за външно приложение, които обикновено се използват при слаб или умерен псориазис, биват във вид на кремове или гелове с различна степен на действие, започвайки от най-слабото /клас 7/ и завършвайки с най-силното /клас 1/. Повечето от тях се отпускат с рецепта.

• Витамини А и D – лечението с използването на тези витамини спомага за нормализирането на бързия растеж на кожата и намаляване на образуването на псориатични плаки. Основните препарати са:

- Тазаротен – производно на витамин А, забавя ръста на клетките и формирането на псориатични плаки. При първоначално прилагане може да доведе до зачервяване.

Най-честите му странични ефекти се проявяват във вид на сухота и раздразнение на кожната повърхност. Също така е възможно да се появи повишена чувствителност към слънчева светлина, което налага използването силни слънцезащитни кремове.

Производните на витамин А е възможно по време на бременност да стане причина за вродени дефекти на плода, поради това използването му в този период е абсолютно противопоказно.

- Калцитриол – естествена форма на витамин D, забавяща растежа на кожните клетки. Това средство за локално лечение е необходимо да се прилага само към проблемните участъци от кожата.

Не е препоръчително нанасянето му върху лицето. Най-честите странични ефекти са сърбеж, раздразнение и чувствителност към слънчева светлина.

Нови методи за лечение на псориазис

Резултатите от изследването на нови методи за локално лечение на псориазис бяха представени на заседание на Американската асоциация на фармацевтите през ноември 2013 г.

Изследователите обявили новите възможности за потискане на псориазиса с помощта на локално лечение, което въздейства на гените на заболяването дълбоко в кожата.

Въпреки тези изследванията били проведени върху животни, учените се надяват, че в бъдеще това ще позволи по-ефективно лечение на болестта при хора.

Мандип Садчева, професор по фармакология, един от водещите автори на изследването отбелязва – „Успяхме да идентифицираме 2 основни белтъка, които играят основна роля при възпалението на кожата при псориазис.“

Блокирайки дадените белтъци в активно състояние, учените успели на генетично ниво да преустановят процеса, който води до това кожно заболяване.

Новият метод за локално лечение се нарича Dual-F-NALP. При тестове върху мишки било установено, че в рамките на 5 дни той способства понижаването степента на тежест на псориазиса от показател 4 – най-високия, до най-ниския – 0.