Как се лекува кашлица през лятото

Народните средства срещу кашлица във вид на горчиви отвари, парни инхалации и сгряващи мазила през лятото предизвикват твърде голямо неудобство. Най-доброто решение през летния период ще бъде лечението на кашлица с помощта на специални таблетки за смучене и сиропи.

Лятна кашлица

На пръв поглед може да изглежда, че настинката и лятото са несъвместими неща, но всичко далеч не е така. В летния период, когато в затворените помещения работят климатици и вентилатори е много лесно човек да настине.

Освен това именно през лятото ние се изкушаваме от сладоледи и ледени напитки, поради което възниква и кашлица.

Всъщност кашлицата – това не е нищо друго освен защитна реакция на организма. Пристъпите на кашлица възникват в отговор на раздразнение на лигавиците на горните дихателни пътища.

Въпреки това с кашлицата е възможно и е наложително да се справим. За тази цел за вас ще бъдат подходящи както народните средства, така и съвременните препарати срещу кашлица.

Особености на сезона

Съществуват множество народни рецепти срещу кашлица, които действително помагат да са справим с този проблем. В частност, при кашлица се правят различни инхалации с използването на отвари с евкалипт, лайка, невен и други.

Освен това в аптеките се предлагат и специални билкови смеси подходящи за кърмачета, от които се правят отвари.

Следва да се отбележи, че народните средства срещу кашлица е много по-комфортно да се прилагат през студеното време от годината. Парните инхалации, горчивите отвари, сгряващите сладкиши от мед не са съвсем подходящи за летния период.

Поради това през този период са за предпочитане традиционните лекарства срещу кашлица, които можете да се закупите от аптека.

Важно!

Честите пристъпи на лаеща кашлица при деца, които преминават след инхалация, е много вероятно да са признак на започваща бронхиална астма.

Лекарства срещу кашлица

Към настоящия момент съществуват огромно количество различни видове средства срещу кашлица. Тези препарати се отпускат във вид на дражета, таблетки за смучене, капсули, прахчета, сиропи.

Може би най-удобните от тях са таблетките за смучене. А лечението на кашлицата при децата е препоръчително да се провежда с използването на сиропи.

При влажна кашлица, тоест с отделянето на храчки, е целесъобразен приемът на муколитични препарати, способстващи за разреждането и евакуацията на секретите от бронхите.

Важно!

При спиране на тютютнопушенето отделянето на храчките се утежнява, тъй като цигареният дим загрява бронхите и стимулира отделянето на секретите. В повечето случаи хората, които се отказват от вредния навик се сблъскват с този проблем.

При такива ситуации специалистите препоръчват да се направи цялостна рентгенография на белите дробове, след това е желателно да се стартира използването на растителни препарати, които разреждат храчките и се прилагат като средство за по-лесно отхрачване.

Също така е препоръчително човек да започне да прави дихателни гимнастики. И само в краен случай специалистите пулмолози препоръчват да се прибягва до използването на фармацевтични препарати от вида на муколитиците.

Без значение в кой от сезоните на годината се появява кашлицата лекарите анализират следната информация за пациента, който се обръща към тях с този проблем:

• Продължителност на кашлицата;
• Повишаване на температурата и наличие на хрипове;
• Обем и състав на отделяните с кашлицата храчки;
• Прекарани по-рано заболявания;
• Опасност от развитие на основни патологии;