Хрянът е доста разпознаваема подправка с отличителен вкус. Свикнали сме да срещаме хряна като овкусител на различни сосове, дресинги, зеленчукови ястия и много други.

Днес, обаче, ще погледнем на хряна не като на подправка, а като на лекарство и ще ви предложим няколко рецепти, които могат да са от полза срещу здравословни проблеми.

Ползи за здравето

Когато се говори за хрян, се има предвид, най-често, неговият корен. Коренът на интересното растение се използва за медицински цели още от преди хиляди години.

Той е изключително богат на различни микроелементи, сред които са: витамин С, някои витамини от група В (в най-голямо количество се среща витамин В9), калций, магнезий, цинк, калий и манган.

Освен тези добре известни вещества, в хрянът се съдържан съединенията синигрин и глюкозинолат, които имат свойството да стимулират производството на левкоцити и да стимулират дейността на имунната система.

Хрянът е полезен и за храносмилането. Има доказателства, че някои вещества, съдържащи се в него, могат да помогнат срещу гастроезофагиален рефлукс, а също така помага и срещу газовете в червата.

В хрянът се съдържат химични съединения, наречени изотиоцианати, които ускоряван метаболизма и могат да са от полза, при влизането ви в добра форма.

Компресите с хрян, в миналото, са били известни и със болкоуспокояващото си действие, срещу болките в ставите.

Хрянът има и доказани антибиотични свойства, като често се препоръчва при наличие на урогенитални инфекции. Хрянът, също така, има диуретични свойства, което помага при елиминирането на бактериите.

Хрянът може да намали високото кръвно налягане при хора, страдащи от хипертония.

Рецепти с хрян

  1. Срещу упорита кашлица

Какво ще ви е необходимо?

  • 100 гр пресен хрян
  • 100 гр пчелен мед

Как се приготвя?

Настържете хрянът и го смесете с меда. Сложете сместта в буркан и го съхранявайте в хладилник.

Взимайте по 2 чаени лъжици от сместта 3 пъти на ден.

  1. При болки в ставите

Какво ще ви е необходимо?

-      50 – 100 гр пресен хрян

-      Хавлия или марля

Как се приготвя?

Настържете на ситно хряна и го разстелете върху хавлия или марля. Поставете на болното място и оставете да подейства за около 15 минути.

Прилагайте ежедневно компреса за оптимални резултати.

  1. При високо кръвно налягане

Какво ще ви е необходимо?

-      500 гр хрян

-      300 гр водка

-      1 с.л. мед

-      2 бр моркови

-      50 гр ряпа

-      1 бр лимон

Как се приготвя?

Залейте хряна с водката и оставете да престои за едно денонощие. На следващия ден, направете сок от плодовете и прибавете към хряна и водката.

Разбъркайте добре и приемайте по 1 с.л. 3 пъти на ден.