В продължение на десетилетия постоянно сме предупреждавани как трябва да нанасяме задължително слънцезащитни продукти, когато се излагаме на слънце, в противен случай можем да си платим с живота за непридържането към тази своеобразна мантра.

Американската академия по дерматология и венерология категоризира слънчевите лъчи като канцерогенни, съобщавайки, че е без значение колко минути човек прекарва навън, като според учените, съставляващи организацията, няма безопасен праг на излагане на слънце.

Но множество изследвания свързват слънчевата светлина и нейните физиологични вторични продукти, като витамин Д с всичко от превенцията на рака, подобряване на спортните постижения до загуба на тегло. Много експерти са категорични, че хелиофобията е отишла твърде далеч и че е време махалото да бъде залюляно обратно.

Алармиращото и създаващото паника мото, че никога не трябва човек да се излага кожата си и на един слънчев лъч, без да е нанесъл преди това слънцезащитни продукти е довело до пандемия от децифит на витамин Д и редица други свързани здравословни проблеми.

Подобно мнение се поддържа от учените от Колежа по медицина към Бостънския университет. Те смятат, че е възможно около 60% от хората да са засегнатите от този витаминен недоимък. Но други провеждани изследвания констатират, че 40% от населението е засегнато.

Това повдига основателния въпрос: Какви са най-добрите начини човек да извлече ползите от излагането на слънчева светлина, без да повишава риска от възникване на рак на кожата.

Многобройни изследвания са показали, че излагането на слънчевата светлина без слънцезащитни средства е нужно за производството от организма на витамин Д, който е необходим за доброто здраве и профилактика на болестите.

Повечето автори на проучвания в тази насока препоръчват свободно излагане на слънце 20-30 минути няколко пъти седмично.

Ето какво осигурявате на тялото си, когато се радвате на слънчевите лъчи в посочените по-горе рамки:

мигновено ендорфинът се покачва;
кръвното налягане спада;
регулират се нивата хормоните на глада, което спомага за поддържането на теглото на нормални нива;
започва синтез на ключовия витамин Д, който променя експресията на 291 гена, отговорни за всичко от контрола върху бързия растеж на костите до това за колко време тялото ще се съвземе от тежко физическо натоварване, а също определя и плодовитостта;

Здравето на костите е от съществено значение. А мъжете могат да започнат да губят костна маса на 30 години, но поддържането на адекватни нива на витамин Д значително забавят този процес, предотвратяват се фрактури по-късно в живота и болезнени усещания в мускулите и слабостта, които често съпътстват омекналите кости.

Няма съмнение, че ако човек не си набавя достатъчно витамин Д, излага своите кости на риск.
Изследователите предполагат, че ниските нива на витамин Д могат да намалят броя на сперматозоидите при мъжете.

Едно скорошно проучване установи, че при дефицит на витамин Д при плъхове съществува 73% по-малка вероятност от оплождане на женските. А от проучвания на хора, живеещи в страни с продължителни и тъмни месеци, изследователите достигат до заключението, че по-големия брой зачевания са през летните месеци, когато хората са на слънце и синтезират витамин Д.

Въпреки всичко това дерматолозите твърдят, че всяко едно излагане на слънчеви лъчи е изключително опасно. Те са на мнение, че е по-добре ако човек има ниски нива витамин Д, но не толкова ниски, че да му се счупят, е по-добре, отколкото да е придобил меланом, който може да го убие. Също така смятат, че хората трябва да се насочват към храните, богати на витамин Д и хранителните добавки.