Предците ни не са имали възможността да имат достъп до аптеки, модерни болници и спешна медицинска помощ. Те са разчитали на богатствата на природата – билки, плодове, зеленчуци, подправки и др.

Макар и позабравени, полезните свойства на чудните растения не са изчезнали, затова и днес ще поговорим за едно от най-почитаните растения от миналото.

Как изглежда ревенът

Ревенът е широколистно растение с дълго и право стъбло, достигащо височина от 2 метра. Листатата му са големи, а по стеблата могат да се видят червени, бели или розови цветове.

То принадлежи към семейство Лападови. Среща се основно в страни от Западна Европа, но расте и в някои местности в нашата държава.

Какъв е хранителният състав на ревена

Ревенът е нискокалорично растение, с много малко мазнини и никакъв холестерол. В 100 гр ревен се съдържат: 21 ккал, 0.55 мг белтъчини, 0.11 мг мазнини, 1 гр въглехидрати и почти 2 гр фибри.

Какви са ползите от ревена

Ревенът оказва благоприятно влияние върху храносмилането. Растенитето забързва перисталтиката и се препоръчва за запек.

Това му действие се дължи на антрахиноновите гликозиди и хризофановата киселина – вещества, които се съдържат в ревенът. Те могат да усилят перисталтиката, дразнейки рецептори, разположени по тънките и дебелите черва, като чрез това дразнене перисталтиката се засилва.

Руски учени са установили, че противно на горе посоченото твърдение, в малки дози ревенът може да предизвика запек, заради вещества, наречени таногликозиди, които първоначално „защитават“ червата от дразнещото действие на останалите вещества в растението. Това твърдение, обаче, все още не е напълно доказано.

Ревенът подобрява метаболизма, благодарение на фибрите, които се съдържат в растението.

Още в древен Китай са разбрали, че ревенът има противовъзпалителен ефект. Препоръчва се при настинки, вируси и различни стомашни и чревни разстройства.

Ревенът е много богат на витамини и минерали, сред които са: витамин С, витамин Е, витамин К, витамини от група В, калций, цинк, магнезий и калий. Това го прави перфектното средство за поддържане на стабилен имунитет и устойчивост срещу различни патогени.

Ревенът е подсигурява витамин К, който е важен при процеса на съсирване на кръвта. Той спомага за синтезирането на някои протеини, намиращи се в кръвната плазма, костите и бъбреците.

Витамините от В група имат значение за нормалното функциониране на нервната система. Магнезият и калият също имат много ползи, като се смята, че са необходими за адекватното функциониране на сърдечно-съдовата система.

Ревенът е подходящ за диабетици и за страдащите от атеросклероза. Благодарение на диетичните фибри, редовната консумация на зеленчука може да регулира нивата на кръвната захар и на холестерола.