Безсънието най-често се свързва с тревога, депресия, фибромиалгия, главоболие, астма, инфаркт и инсулт, но не винаги е лесно да се разбере дали вие или някой ваш познат страда от безсъние.

Днес ще научите 5 много важни неща за безсънието, които едва ли сте чували преди.

  1. Има два вида безсъние

Безсънието може да се категоризира като остро или хронично. Острото безсъние често възниква в резултат на събития от живота.

Това е вид на невъзможност за заспиване, което може да получите в нощта преди важно интервю за работа или след спор с вашия партньор. Повечето от нас вероятно могат да си спомнят такава нощ.

Хроничното безсъние се определя като нарушен сън на три или повече нощи седмично за период от най-малко три месеца. Това е вид безсъние, който може да причини проблеми със здравето.

В такъв случай, човекът, страдащ от този вид безсъние, трябва да се подложи на лечение.

  1. Всяка вечер може да бъде различна

Хроничното безсъние често разрушава режима на съня. Установяването на определен режим на сън (рутина) може да ви помогне да се възстановите.

Прекратяването на тренировките и алкохола поне няколко часа преди лягане може да ви помогне да си починете, да релаксирате и да избегнете часовете, в които ще сте будни и ще "броите овце".

  1. Вашите близки и приятели само си мислят, че ви разбират!

Тъй като много хора са преживели остро безсъние, те си мислят, че ви разбират, когато им казвате, че страдате от хронично такова, но всъщност си нямат и идея за какво става въпрос.

Състраданието им може да ви подразни, защото не мислите, че те ви разбират. Тези хора имат добри намерения, затова се опитвайте да не се дразните на коментари от типа „Да, аз също!”

  1. Приспивателното не е чиста монета - то също крие рискове

Повечето експерти смятат, че приспивателните са само краткосрочно решение за проблемите със съня- и дори тогава те не винаги са ефективни или безопасни. За дългосрочните проблеми, много специалисти в тази област препоръчват когнитивно-поведенческа терапия при безсъние (CBT-I).

Вместо просто облекчаване на симптомите, т.е. "отиди да си легнеш и ще ти мине", CBT-I има за цел да обърне внимание на причината за безсънието на даденото лице чрез различни методи, като ставане от леглото, когато индивидът наистина не може да спи или събуждането всеки ден по едно и също време.

  1. Не си единствен

Човек може да се почувства изолиран, да се взира в часовника, докато всички спят спокойно. Но проблемите със съня са често срещано явление.

Според Американската академия по медицина на съня около 30 процента от възрастните американци имат леки симптоми на безсъние и около 10 процента имат тежко безсъние, което води до проблеми по време на деня. Общуването с хора, страдащи от безсъние, ще ви помогне да не се чувствате самотни и неразбрани.

В заключение може да се каже, че има много фактори, които могат да повлияят на спокойния ви сън, но се опитайте да ги пренебрегнете и да получите пълно възстановяване.