Нарът е считан за един от най-красивите плодове. Неговият привлекателен вид е съчетан с интересен и освежаващ вкус, който е лесно различим.

Добрата новина е, че освен вкусен и подходящ за декорация, нарът е и един от най-полезните плодове, които са характерни за тази част от годината. Затова ви съветваме да се възползвате от плода, възможно най-скоро, защото после се намира трудно, а и през студените месеци тялото ни има нужда от допълнителна подкрепа от полезни вещества.

Какъв е хранителният състав на нара

 Нарът е изключително богат на витамини и минерали. Установено е, че в един средно голям по размер нар се съдържа приблизително 40% от необходимия витамин С за деня.

Освен това в нара се съдържат още Витамин Е, витамин К, витамини от група В, включително фолиева киселина и калий. Нарът съдържа и много фибри, както и растителни белтъчини.

Полезните свойства на нара

1. Мощно противовъзпалително действие

Нарът има свойството да неутрализира влиянието на свободните радикали от външната среда, като по този начин ускорява заздравяването на образували се рани и подпомага лечението на инфекции и настинки. Препоръчва се и при артрит и за контрол на хроничните заболявания, именно заради мощния му противовъзпалителен ефект.

2. Подобрява паметта

Има проучвания, че прясно направеният сок от нар, подобрява паметта и концентрацията. Веществата в нара, тонизират организма ни и спомагат за премахване на чувството за умора, което в голям процент от случаите е причина за лесното разконцентриране.

Интересен факт е, че нарът се включва като част от способите на алтернативната медицина в превенцията срещу болестта на Алцхаймер. Това се дължи на наличието на антиоксиданти, които могат да редуцират развитието на възпалителни процеси в мозъка, създаващи предпоставка за развитие на тази коварна болест, засягаща когнитивните функции.

3. Грижи се за сърдечно-съдовата система

Както споменахме по-горе, в нарът се открива и не малко количество калий. От изключителна важност е, да осигуряваме на организма ни достатъчно количество калий, който съдейства за поддържането на оптимално кръвно налягане.

Има не малко проучвания, които потвърждават положителния ефект на нара върху сърдечно-съдовата система. Според американско проучване, редовната консумация на нар може да понижи нивата на общия холестерол, като така се намаля риска от развитие на атеросклеротична болест.

4. Подкрепа за имунитета в сезона на настинки и грип

Вече стана ясно, че нарът е много богат на антиоксиданти. Те му помагат да участва в борбата срещу бактериалните и вирусни инфекции.

Освен това, високото съдържание на витамин С подсилва имунната система. Редовната консумация с нар, може да намали риска от разболяване, а и да ни помогне да се възстановяваме по-бързо от настинките.