В днешно време, побеляването на косите, сякаш не плаши хората…все пак, дори и в по-големите хранителни магазини се продават бои за коси, с които бързо и лесно може да се отървете от тези признаци на „помъдряването“. Когато, обаче, този процес започне много рано, това може да е сигнал, че на организма ни му липсва нещо.

Защо косата побелява

По принцип, побеляването на косата е естествен процес от израстването на организма.  В тялото на човек има милиони космени фоликули. Отях израстват и самите косми, като в тях се съдържат и клетки, богати на меланин, които придават оцветяването на косата и окосмяването по тялото. С течение на годините, космите загубват пигментните си клетки и от космените фоликули изникват бели косми.

Обикновено, първите бели коси се забелязват между 30 – 35-годишна възраст. Има случаи, обаче, когато побеляването на косата започва още от тийнейджърска възраст.

Доста често, причините за възникването на този признак на стареене на толкова ранна възраст, може да не свързани със здравословен проблем, но все пак е важно да не ги пренебрегвате.

Какви са възможните причини за ранно побеляване на косата

Генетична предекспозиция, раса и етнос

През 2013 г. екип от учени, направили изследване относно това дали генът има роля в депигментацията на косата и възрастта, на която този процес започва. Била установена зависимост, която показала, че ако при единия от родителите посивяването е започнало преди 25-годишна възраст, то рискът детето да страда от същият проблем се увеличава с приблизително 40%.

Расата и етносът, оказва се, също играят роля в побеляването на косата. Проучване показва, че най-млади „побеляват“ азиатците (след 25-годишна възраст), а при афро-американците процесът стартира значително по-късно – след 30 годишна възраст.

Силен стрес

Сигурно повечето от вас са чували фразата «побеля ми косата», при описването на конкретна травмираща или стресираща ситуация. И зад това  твърдение, се оказва, че стоят научни доказателства.

Открито е, че косата наистина може да побелее значително по-бързо, когата човек е приживял силен емоционален стрес, като това се обяснява с необратима загуба на стволови клетки в космения фоликул.

Дефицит на някои витамини

Макар и това твърдение, все още, да се подлага на различни проучвания, има данни, че продължителният дефицит на витамин В12, витамин В6, биотин, витамин Е и витамин D, при млади хора, може да ускори посивяването на косата.

Тютюнопушене

Италианско проучване, показва, че редовните пушачи са 2.5 пъти по-застрашени от посивяване на косата преди 30.

Агресивни продукти за коса

Установено е, че някои продукти могат да редуцират меланина в космената структура. Такива са, най-вече, продукти, съдържащи водороден пероксид.