Високият хемоглобин се наблюдава обикновено при хората, които се занимават с активен спорт, например при скиорите и бегачите. Най-често проблемът възниква, поради нисък хемоглобин. Въпреки това високият хемоглобин се среща и при обикновените хора.

Освен физическото напрежение причина за високия хемоглобин може да бъде и пребиваването във високопланински райони, където, както е известно въздухът е доста разреден. За определяне на метода за понижаване нивата на хемоглобина е необходимо непременно да се установят причините за неговите високи стойности.

В частност наложително да се изясни дали високите нива не се дължат на някаква патология на кръвоносната система или на вътрешните органи. Поради тази причина не следва самостоятелно да се опитваме да отгатваме причината за това състояние, а потърсим за консултация квалифициран специалист.

Между впрочем проявленията на високия хемоглобин може да узнае самостоятелно, тъй като при повишаване на този белтък в кръвния серум нарастват и показателите на артериалното налягане, човек започва да страда от проблеми със съня, кожата му почервенява, общото му състояние се влошава.

Високият хемоглобин е признак за неудовлетворително състояние на кръвта, което може да стане причина за развитие на тежки аномалии.

При повишаване на концентрацията на хемоглобин в кръвта, тя придобива по-висок вискозитет и гъстота, което препятства нейното нормално придвижване по кръвоносните съдове.

Тези явления могат да доведат до формирането на тромби и кръвни съсирвания и като следствие на запушване на кръвоносните съдове, сърдечни пристъпи и инсулти.

Сред най-разпространените причини за висок хемоглобин следва да се отбележат:

• Недостатъчност на сърдечната и дихателната система;
• Повишена гъстота на кръвта;
• Чревна непроходимост;
• Патологии на сърцето и кръвоносните съдове с вроден произход;
• Онкологични увреждания;
• Нарастване на количествата на еритроцитите в кръвния серум, което състояние се нарича еритроцитоза;
• Увеличаване на концентрацията на хемоглобина в кръвната плазма – хемоглобинемия;

Преди вземането на мерки за намаляване на концентрацията на хемоглобина е необходимо да се постави диагноза въз основа на резултатите от кръвния анализ.
Нормалните показатели на хемоглобина в кръвта са – за жени от 120 до 140, за мъже от 135 до 160.

Диагноза висок хемоглобин се поставя при надвишаване на нормата с 20 и повече.

Високият хемоглобин се коригира с помощта на хранителни ограничения – като се намали консумацията на храни богати на белтъци и желязо от животински произход. За такива храни се смятат – червеното месо и месните субпродукти, зърнените каши и плодовете с червен цвят.

Често при ограничаване на употребата на посочените продукти хемоглобинът в кръвта се връща към нормалните си граници.

Освен това при висок хемоглобин следва да се ограничи консумацията на храни богати на наситени мазнини, тъй като при условията на повишен вискозитет и гъстота на кръвта е възможно да започне образуването на плаки от „лош“ холестерол.

При висок хемоглобин се препоръчва да се наблегне на рибата и на морски дарове, в състава на които влизат мастни киселини, способстващи за разреждането на кръвта.

С други думи, преди понижаването на нивата на хемоглобина в кръвта е необходимо с помощта на специалист да се определи причината за високия хемоглобин. След това се назначава специална диета, прием на определени лекарствени препарати, които разреждат кръвта.

Вземайки под внимание потенциалните усложнения от високия хемоглобин, не следва да се отлага посещението при лекар.