Триглицеридите представляват вид мазнини, които се натрупват в клетките, като резерв и се увеличават с приема на повече калории. Тези мазнини заедно с холестерола са двата вида мазнини в кръвта, но функциите им са различни.

Човешкото тяло се нуждае от триглицериди, за съхранява неизползваните калории и по този начин да осигури енергия за тялото. Холестеролът пък е нужен за изграждането на клетките и за провеждането на някои видове хормони. Завишените нива и на двата вида мазнини са проблем и трябва да се контролират. Но имайте предвид, че може да имате високи нива на триглицериди, без да имате висок холестерол.

Когато ядете калории, които не се използват веднага, тялото ви произвежда триглицериди. Яденето на определени храни и избягването на такива, съдържащи холестерол може да повиши триглицеридите, докато нивото на холестерола ви е нормално. Въпреки че триглицеридите са необходими, за да функционира организмът ви нормално, високите им нива може да са опасни. При повишаване на количеството на триглицериди в кръвта се увеличава риска от редица проблеми и заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, чернодробна стеатоза и други.

В тази статия ще ви даде подробна информация за причините, поради които можете да имате високи нива на триглицериди, симптомите за това и какво да направите, за да ги понижите и контролирате.

Защо нивата на триглицериди могат да се повишат и какви са симптомите

Една от основните причини, водещи до високи нива на триглицериди е неправилната диета и хранене с редни храни. Консумацията на храни с високо съдържание на въглехидрати, наситни мазнини и калории е предпоставка за повишаването на нивата на триглицериди в кръвта. Диетата, в която преобладава консумацията на храни с много захар, както и на рафинирани зърнени продукти и преработени храни е особено рисков фактор.

Преработените храни са особен вредни и тяхната редовна консумация води до затлъстяване. Затлъстяването също се отразява негативно на нивата на триглицериди в кръвта, защото тези мазнини се повишават с покачването на килограмите.

Друга причина за високите им нива е приемът на алкохол. Алкохолните продукти добавят излишни калории, захар и въглехидрати в организма ви и също покачват количеството на триглицериди в кръвта. Алкохолът повишава „лошия“ холестерол и пречи на разграждането на мазнините.

Тютюнопушенето също е свързано с високите нива на триглицериди, тъй като намалява количеството на липопротеините с висока плътност или „добрия“ холестерол в тялото. Хроничното недоспиване пък се свързва с повишаване на риска от високо кръвно налягане, диабет тип 2 и затлъстяване, а всички тези последици могат да бъдат причини за високите нива на триглицериди.

Други причини за повишаването на нивата им са свързани с наследственост, автоимунни заболявания, приема на някои лекарства и чернодробни заболявания.

При хората, страдащи от високи нива на триглицериди се наблюдават симптоми, като появата на бели петна по ретината, образуване на малки бели торбички по кожата, особено в областта на очите, пръстите и лактите и натрупване на мазнини, ний-вече около корема. При съмнение за високи нива на триглицериди си направете изследвате, за да вземете съответните мерки за нормализирането им.

Как да контролирате нивата на триглицеридите в норма

Ако страдате от завишени триглицериди, за да се справите с проблема и да понижите нивата им е от съществено значение да направите промени в живота си. Тези промени ще ви помогната да водите по-здравословен начин на живот и ще се отразяват благоприятно в редица аспекти.

Препоръчително е да увеличите физическата с активност и да наблегнете на спорта. Може да започнете с разходки, бягане, каране на колело и да натоварвате организма си с интензивни тренировки за поне 30 минути дневно. Правете тренировки регулярно и наблягайте на движението.

От съществено значение е и правилното хранене. Избягвайте храни с наситени мазнини и захар, като е добре да ги изключите от диетата си напълно. Също така избягвайте тлъсти меса, алкохол и намалете цигарите. Хубаво е да се храните с пълнозърнести храни и сурови зеленчуци.

Комбинацията между физическа активност и здравословно хранене ще намали успешно нивата ви на триглицериди и ще ви помогне да ги контролирате в норма в дългосрочен план.