Всяка зима в ежедневния ни хранителния режим трябва да присъстват храни източници на 3 основни витамина.

Когато си набавяме необходимото количество от тях няма да се разболяваме, постоянно ще сме в добро настроение, черният ни дроб ще се възстановява много по-бързо и кожата на лицето ни ще придобие много по-свеж вид.

1. За черния дроб

Веществото инозитол – другото наименование на витамин В8, е от съществено значение за съвременния човек. Витамин В8 предпазва черният дроб от най-различните вредни въздействия - от алкохола до страничните ефекти от приема на лекарства / антибиотици и хормонални препарати/.

Също така инозитолът възпрепятства натрупването на мазнини в чернодробните клетки, тоест предотвратява развитието на чернодробна стеатоза /от това заболяване според гастроентеролозите страдат в различна степен до 70% от възрастните европейци поради недостатъчна двигателна активност и хронично преяждане/.

Недостигът на витамин В8 в тялото се свързва с високо кръвно налягане, нарушено храносмилане и запек.

От кои храни можем да си го набавим - от зеле, от бяло зеле и броколи, грейпфрут, семена от чиа, хайвер от камбала /най-едрата дънна риба/, щука и треска.

2. За кожата

Витамин В10 или парааминобензоена киселина /ПАБА/ ни предпазва от вредното действие на озона и от останалите неблагоприятни въздействия на околната среда.

И това, което е особено важно в сезона на настинките и грипа, е че ПАБА стимулира образуването на интерферон в организма – белтък с протекторно действие, който спомага за укрепването на имунната система.

Също така витамин В10 прави кожата по-гладка и еластична и предпазва косата от прекомерно изсушаване. А това е много важно при включено централно отопление или отоплителни уреди, които силно изсушават въздуха в помещенията през студените зимни месеци.

Витамин В10 можете да си набавите от лешници, козе и овче сирене и от яйчните жълтъци.

3. За доброто настроение

През зимата, когато навън е студено и се стъмва рано, ние често се чувстваме разстроени без затова да има някаква причина. Повечето от нас вярват, че настроението ни е лошо и не сме в състояние да направим нищо за подобряването му. На работното място всичко върви не както трябва.

Напълно е възможно причината за това състояние да е недостигът на витамини от група В, особено на В1 /тиамин/.

Това хранително вещество не се натрупва в организма и е необходимо ежедневно да си го набавяме чрез храната.

Освен това самият тиамин е много крехко съединение и много бързо се разрушава при излагане на различни фактори, най-често се унищожава от готварската сол.

В тази връзка е полезен следния съвет – когато готвите храни, богати на тиамин, например варите боб, подсолявайте вече готовото ястие, а не добавяйте сол по време на неговото варене.

Също така витамин В1 напълно се разрушава под действието на кафето, а когато времето е хладно или студено, за да се сгреем и ободрим ние пием повече и по-често кафе, отколкото през лятото.

Затова хората, които обичат да пият кафе, трябва да обърнат сериозно внимание на този витамин и по-често да консумират храни източници на тиамин. Усвояването на витамин В1 се нарушава и когато в хранителния режим на човек преобладават консервирани храни.

Според здравните статистики по-често от недостиг на този витамин страдат млади жени до 40-годишна възраст.

Храните източници на витамин В1 са грах, фасул, нахут, спанак, елда, говежди и свински черен дроб, и яйца.