Човекът не е бездушна машина. Той често изпитва умора, страх, гняв. Всички тези, а и много други фактори го карат да се изнервят. Това е напълно разбираемо и естествено. Независимо от това да се изнервяме не си струва. И защо?

Защо не трябва да се изнервяме от медицинска гледна точка?

Защото в определени моменти самото раздразнение оказва негативно влияние на нашето здраве. Ако например човек със сърдечен проблем се изнерви, може да предизвика сериозно усложнение, дори и сърдечен удар. Примери в тази насока от медицинската практика има много.

Защо бременните не трябва да се изнервят?

Класически пример – когато бременна жена се изнерви, тя прави „мечешка услуга“ не само на себе си, но и на своето бъдещо дете. Тъй като плодът е много чувствителен към всяко едно изменение в хормоналните нива в организма на своята майка.

Безпокойство, страх и изобщо всякакви негативни емоции са противопоказни за бременните жени. Постоянният стрес по време на бременността може да има сериозни негативни последици.

В частност, ако бременната жена е твърде често изнервена, то нейното бъдещо дете впоследствие може да страда от различни разстройства на съня.

Също така постоянният страх и вълнение на бъдещата майка често стават причина за повишаване в организма на нероденото дете на нивата на някои хормони и по-точно става дума за кортизола, така нареченият хормон на стреса.

Рязкото повишаване на неговите е възможно да стане причина за заболявания на сърдечно-съдовата система. По този начин, жената, която преживява силен стрес по време на бременността рискува да роди дете с болно сърце.

Освен това безпокойството в напреднала бременност може да предизвика преждевременно раждане.

И като заключение важно е да се помни, че нероденото дете усеща всичко, което се случва с неговата майка. Нейната радост се превръща в негова радост, а нейната болка в негова.

Силните негативни емоции, които изпитва бременната жена, веднага се отразяват на нероденото ѝ дете.

Именно поради това, тези жени, които се вълнуват и преживяват много по време на бременността, често раждат нервни, раздразнителни и срамежливи деца.

Бременната жена трябва да помни, че когато се грижи за себе си, го прави и за детето, което носи под сърцето си. Положителните емоции се отразяват благотворното на бебето и когато те преобладават по време на бременността се ражда здраво и силно дете.

Защо трябва да избягваме да се изнервяме често?

Например човек е зает с отговорна работа, изискваща максимална прецизност и дисциплина. И ако той е изнервен – дали заради проблеми с началниците или заради напрежение в семейните отношения , а може би поради някаква друга причина?

Какви биха могли да бъдат последствията?

Човекът е разстроен, съответно са се влошили способностите му да се концентрира и е много разсеян. Рискът от грешки като неправилно изчисляване, неправилна преценка на ситуацията, взето неподходящо решение, съответно се увеличава многократно. А цената на тези грешки може да се окаже непосилна.

А как стои случая, когато сме в домашна обстановка?

Желателно ли е да даваме воля на емоциите си, когато сме сред семейството си?

Също не си струва.

Истината е, че човекът, който демонстрира негативните си емоции се превръща в „електрически заряд“ в случая и за останалите членове на семейството. Това може да се сравни с особено заразна инфекция – например член от семейството се е разболял от грип, след известно време всички се разболяват.