Междупрешленна херния, по-известна като дискова, представлява издуване на вътрешното пулпозно ядро извън пределите на неговата анатомична локализация. Ядрото на прешлена се състои от хрущялна тъкан, съдържащо предимно хиалуронова киселина, която му придава подобна на желе, но плътна структура.

Пулпозното ядро е защитено от фиброзен пръстен, състоящ се също от хрущялна тъкан, но от плътни колагенови влакна. Структурата на междупрешленните дискове осигурява плавността на движенията на гръбначния стълб.

Хернията всъщност се явява издуване на вътрешния орган или неговите части извън пределите на неговата анатомична локализация. При образуването на дадената патология решаваща роля играят 2 фактора:

• Повишаване на вътрешното налягане;
• Разрушаването на бариерата, държаща на разстояние вътрешните органи;

При продължителен текущ възпалителен процес протичат дистрофични изменения на фиброзния пръстен. Разстоянието между влакната се увеличава, появяват се напуквания.

Но болките при херния на гръбнака се появяват не поради това, че се разрушава хрущялната тъкан, а от притискането на нервните окончания и възлите на кръвоносните съдове изпаднали под тъканта на пулпозното ядро, мека и еластична структура, която извън пределите на анатомичната си локализация постепенно се вкостява – осификация.

Образувалите се костни гребени потискат нервните окончания и малки кръвоносни съдове.

Механизми на поява на болка при дискова херния

При излизане на части от ядрото на гръбначния диск на една или друга страна започва притискане на нервните възли, изходящи от ствола на гръбначния мозък в областта на всеки прешлен. Различават се следните отдели на инервация на определените области:

• Шиен;
• Гръден;
• Поясен;
• Кръстен;

Нервните влакна изходящи от гръбначния стълб по 2-те страни на тялото осигуряват двигателната активност и чувствителността на дясната и лявата половина. Съответно, болки при херния на гръбначния стълб се появяват в тези отдели, където се локализират анатомичните разрушавания на междупрешленните дискове.

Какви са болките при дискова херния при локализация в различните отдели на гръбначния мозък?

Болките при херния на междупрешленните дискове се отличават не само по интензивност, но и по локализация.

Херниите на шийния отдел предизвикват болезнени усещания в горните крайници и по раменния пояс, а също и се характеризират със силни пристъпообразни болки в главата.

При прогресиране на заболяването болките при херния на шийния отдел предизвикват мускулен спазъм. В резултат болният не е в състояние да извърне главата си. Често херниите на шийния отдел на гръбначния стълб се съпровождат със световъртежи, обусловени от промени в резки промени на артериалното налягане.

На пациентите се поставя диагноза – вегето-съдова дистония, която се лекува симптоматично. Но причината не бива отстранена. Същевременно хернията на гръбначния стълб прогресира. Главоболието при такава патология има някои особености.

Проявява се не на страната на засегнатия отдел на гръбначния стълб, а има дифузен характер. Започвайки от тилната област болезнените усещания в главата при херния на гръбнака се разпространяват по целия череп.

Човек не може да заеме удобна поза за сън.

От високата възглавница го боли глава, а от ниската интензивността на болезнените усещания не се понижава. Развива се безсъние.

Сънотворните средства нямат никакъв ефект, тъй като потискането на нервната система не отстранява механичната причина за потискане не нервните коренчета.

Засягането на гръбначните дискове на гръдния отдел се проявява като междуребрена невралгия, която в началото имитира сърдечна патология. Появява се болка в гърдите вследствие на засягане на нервния сплит.