Ако ви се прияде, пийте чай. Хората, които се стремят да свалят килограми, често се ползват от тази препоръка, включително и бидейки гладни.

Опасни ли е това за здравето и как се отразява в дългосрочен план

Какво да не правим на гладно

Състоянието, при което човек дълго време не се е хранил, около 8-12 часа и стомахът му е празен, се нарича празен стомах или на гладно.

Това е особено време, когато може, а и не трябва да се правят някои неща, да се ядат определени храни и дори напитки.

На гладно се дава кръв за изследвания и също така се правят някои процедури. За да не си навредим, е важно да знаем какво може и какво не трябва да се прави в това състояние. На гладно не е препоръчително да:

  • Ходим по магазините и да купуваме хранителни продукти – гладът ще ни накара да купуваме повече калорична храна. Интересно е, че купувайки дори нехранителни стоки на празен стомах, сме по-склонни да харчим повече. Такива заключения представя изследване от 2015 г.
  • Дъвчене на дъвка – ритмичното дъвчене стимулира организма да образува стомашен сок. Излишъкът може да провокира при липса на храна може да предизвика раздразнение на стомашните лигавици и с течение на времето да доведе до гастрит и язва.
  • Похапване на десерти – сладкото на гладно се последва от т.нар. скок на кръвната захар, и принуждава организма да образува много инсулин. Честите покачвания на глюкозата могат да прераснат в гликемия.
  • Прием на лекарства – съществуват много лекарствени средства, които могат да се пият само по време на хранене. Безсмислено е да подлагаме себе си на неоправдан риск и да ги пием в неправилно време.
  • Тренировка във фитнеса – някои видове фитнес са условно разрешени на гладно, например, плуване, разтягане, както и йога. Силовите и интензивните тренировки обаче са под строга забрана.
  • Лягане за сън – заспиването на гладно не способства за отслабване, а дори напротив, може да предизвика натрупване на мазнини на корема. На следващия ден човек просто ще преяде, компенсирайки нощната загуба.

Напитки, които не трябва да се пият на гладно

Тези напитки е по-добре да се употребяват по време или след хранене.

1.Силен чай

В черния и зеления чай се съдържат дъбилни вещества – танини, които са полезни, но ако се пият на гладно, могат да предизвикат гадене и повръщане. Колкото по-силен е чаят, толкова по-висока е концентрацията в него на танини, и толкова по-силни могат да са неприятните странични ефекти.

2.Кафе

Истинското кафе носи много ползи за организма. Помага да се събудим сутрин, действа като натурална енергийна напитка, но ако се пие на гладно, особено в съчетание с бонбон или с цигара, както правят някои хора, това изобщо не е полезно.

Кофеиновата напитка стимулира секрецията на стомашен сок. Ако е в излишък може да раздразни стените на стомаха и да предизвика поява на киселини и гадене.

3.Натурален плодов сок

Всички плодови сокове съдържат прости захари – глюкоза и фруктоза. При попадане в организма на гладно, те предизвикват рязко повишаване на нивата на кръвната захар. Панкреасът в отговор на това е принуден да образува много инсулин, след което нивото на кръвната захар се понижава.

Тези колебания са опасни за организма, както и стабилно високото ниво на глюкоза в кръвта, могат да предизвикат развитие на диабет тип 2, болести на сърцето и други патологии. Затова и плодови сокове не трябва да се пият на гладно. А цитрусови, поради високата концентрация на плодови киселини, най-вече.

4.Сладки газирани напитки

Много хора знаят, че нищо полезно в сладките газирани напитки няма, но все още продължават да ги пият. Измамно е, че тези напитки утоляват жаждата.

Изследванията показват, че те действат на обратното, карат ни да искаме да пием още и още.

Пиенето на голямо количество охладена вода, включително и газирана, може да предизвика спазъм на кръвоносните съдове, поради което възниква главоболие от преохлаждане. Освен това се свързва със стомашни разстройства.

Добра алтернатива на сладкото газирано е обикновената топла вода, която отстранява обезводняването и способства за отделянето на токсините.

5.Алкохол

При пиене на спиртни напитки на гладно се увеличава тяхното токсично въздействие върху организма, възможно е да се развие хипогликемия, от която може да ни прималее.

Затова е препоръчително да се пие алкохол или след хранене, или с храна, а след всяка порция алкохол да се изпива и по една чаша вода. Чистата вода облекчава процеса на преработка на алкохол.