Понякога, за да се зачене бебе се изисква повече време. Въпреки че жената износва и ражда бебето, мъжете също имат важна роля за зачеването. За да се достигне до оплождане спермата трябва да бъде здрава, за да проникне без усложнения в женската яйцеклетка.

Според учените съществуват много фактори, които могат да повлияят на мъжете и да попречат на зачеването. От здравните служби на САЩ съобщават, че мъжете трябва да притежават достатъчно сперматозоиди и да поддържат добра ерекция, а сперматозоидите трябва да имат правилна форма, за да достигнат до яйцеклетката.

Всъщност има огромно разнообразие от генетичните фактори и начина на живот, които могат да повлияят на мъжката плодовитост. Трудно е да се изолира точната причина за безплодие, казва д-р Джаред Робинс, шеф на репродуктивната ендокринология и инфертилитет в болницата Нортуестърн, Чикаго.

Запитан за най-важна препоръка за хората, които искат да създадат семейство, Робинс казва: „Мъжете трябва да се уверят, че са щастливи, водят здравословен начин на живот и имат добри взаимоотношения с партньорката си.“

Робинс посочва, че един от проблемите, с които се сблъсква най-често е, че когато двойките се фокусират изключително много върху плодовитостта и са склонни да прекъснат сексуалните си занимания до подходящите дни за зачеване.

Мъжката полова система

Преди да посочим кои са най-добрите съвети, свързани със зачеването трябва да обясним каква е първоначалната роля на мъжете, как се образуват сперматозоидите и как се осъществява оплождането на яйцеклетката. В мъжката полова система се включват тестисите, които произвеждат тестостерон и сперматозоиди. Това отнема около 72 дни, когато се създаде сперма и сперматозоиди те се съхраняват в епидидима (външната структура на тестисите) за период от 15 до 25 дни. Там сперматозоидите узряват и развиват способността да плуват.

Когато мъжът еякулира сперматозоидите се предвижват по семепроводните тръби на пениса. Течността за „плуване“ се предоставя от семенните мехурчета и простатната жлеза. Сперматозоидите преминават през шийката на матката на жената и продължават нагоре до маточните тръби. Ако там има яйцеклетка, тя се опложда, след което се премества надолу по тръбите към матката и продължава да расте.

В няколко поредни статии ще прочетете 12 съвета, препоръчани от лекари, които ще подобрят шансовете за зачеване. Ще откриете кои причини и фактори могат да ви попречат да създадете семейство, както и как да ги избегнете.

Наднорменото тегло може да бъде пречка за зачеване

Проучванията показват, че двойките, в които мъжът има наднормено тегло или степен на затлъстяване, а жената е с нормално телосложение се изисква повече време, за да се зачене. Някои изследвания показват също така, че наднорменото тегло или степените на затлъстяване влияят върху качеството на спермата на мъжете, като понижават броя на сперматозоидите и намаляват способността им да плуват. Според Американското дружество по репродуктивна медицина, поради същата причина може да се увеличи и увреждането на генетичния материал (ДНК) в спермата.

Скорошно проучване установява, че наднормено тегло и затлъстяването при мъжете е фактор за намаляването на броя на сперматозоидите или липсата им на жизнеспособност и това е причина, която възпрепятства опитите на тези хора да станат бащи. Учените подозират, че прекаленото количество телесни мазнини може да се свърже с промените в тестостерона и останалите нива на хормоните, които благоприятстват репродуктивността на мъжете.