Хипотиреоза – това е ендокринно заболяване, характеризиращо се с понижено образуване на хормони на щитовидната жлеза. Лечението е с комплексен характер.

Последните изследвания показват, че храненето може да оказва съществено влияние на симптомите на хипотиреоза.

Известно е, че едни храни оправят настроението, други точно обратното, развалят го, а също и възпрепятстват провеждането на лечение.

Какви храни трябва да се ядат при хипофункция

Как храненето влияние на щитовидната жлеза

Лечение на хипотериоза се състои в прием на лекарства, които заместват хормоните на щитовидната жлеза.

Следването на определени принципи на хранене, разбира се, няма да излекува нарушената щитовидна функция, но ще повлияе благоприятно на състоянието в няколко насоки:

  • Поддържане на функция на щитовидната жлеза – за това способстват храни, богати на цинк, селен и йод.
  • Облекчаване на симптоматиката при хипотиреоза – някои храни е възможно да възпрепятстват нормалната функция на жлезата, затова тяхното ограничаване ще спомогне за ограничаване на симптомите на заболяването.
  • Влияние на абсорбцията на лекарствените препарати – храненето може да въздейства както благоприятно, така и неблагоприятно на функцията на щитовидната жлеза.

Хипотиреозата може да доведе до трупане на излишни килограми чрез забавяне на метаболитните процеси. На какви храни е необходимо да се обърне внимание, какви елементи са необходими?

Йод – предназначение и източници

Този минерал е необходим за образуване на хормони на щитовидната жлеза. Организмът не може да го образува самостоятелно, затова трябва да се набавя. Значително и дълго съществуващ недостиг на йод може да стане причина за гуша.

У нас йод се добавя към солта, затова макар и вътрешната част на страната и планинските райони принципно да са дефицитни на този минерал, проблемът е изкоренен с йодирането на солта.

Селен – важен за щитовидната жлеза

Този минерал също е необходим за синтеза на хормони на щитовидната жлеза, освен това притежава и антиоксидантна активност.

Изследванията показват, че поддържането на нормални нива на селен в организма помага за предотвратяване на заболявания на щитовидната жлеза.

Източник на селен е храната, която задължително трябва да състои от:

  • Някои видове ядки;
  • Морски дарове;
  • Говеждо и пилешко;
  • Яйца и овесена каша.

Цинк – стимулира щитовидната жлеза

Едно от изследванията показва, че ако се достатъчно храни, богати на цинк, особено в съчетание със селен, така се способства за повишаване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза.

Желателно е да се ядат:

  • Морски дарове;
  • Червено месо;
  • Бобови и пилешко;
  • Тиквено семе;
  • Кисело мляко.

Какви храни трябва да не се консумират

Някои храни съдържат вещества, които могат да повлияят на щитовидната жлеза. Но все пак не могат да бъдат определяни като забранени. При ограничаването им състоянието съществено се подобрява.

От храненето следва да се изключат:

  • Някои видове зеле, броколи – тези храни са полезни, но при нарушена функция на щитовидната жлеза е необходимо да се ограничават.
  • Соя – изследванията показват, че соята влияе на образуването на хормони на щитовидната жлеза. Следва да се преустанови консумацията на соево мляко, соев сос, извара и други храни.
  • Fastfood и полуфабрикати – тези храни са с висока калоричност, но не са полезни, няма хранителна стойност. Освен това тези храни са пътят към наднормените килограми и затлъстяването.

Други хранителни съвети

Освен храните, които е възможно по различен начин да влияят на функцията на щитовидната жлеза, е необходимо да се има предвид, че някои лекарства и хранителни добавки способстват за понижаване нивата на щитовидните хормони:

  • Антациди;
  • Добавки с калций и желязо;
  • Продукти с високо съдържание на фибри;
  • Соеви продукти.

При прием на лекарства и хранителни добавки задължително трябва да се съобщи на лекуващия лекар. В такъв случай лечението се променя, за да се избегнат усложнения и неблагоприятни последствия.

Как да свалим килограмите

При хипофункция на щитовидната жлеза е характерно трупане на излишни килограми, вследствие на забавянето на метаболизма.

За тази цел трябва да се съсредоточим върху здравословния начин на живот и да похапваме повече плодове и зеленчуци.