Такова желание се появява понякога, дори и у хората, предпочитащи да се хранят здравословно. Липсата на сила на волята няма нищо общо с това – зад порочната слабост често се крие дефицит на необходими елементи.

Вечерен вълчи апетит

Забелязали ли сте, че потребността от сладко и мазно, сякаш се пробужда с идването на вечерта? Учените от университетите Харвард и на щата Орегон обяснили нездравата закономерност.

Резултатите от изследването, публикувани в рецензирано американско списание, показват връзка между апетита и биологичния часовник на организма. Според биоритмите преди сън тялото се запасява с енергия, именно поради тази причина пикът на глада се пада във вечерните часове.

И обратно в 8 часа сутринта апетитът се намира в полусънено състояние.

Така в древността вечерната трапеза е помагала на нашите предци да трупат необходимата енергия за сутрешния лов, когато сутрешното преяждане е можело да им струва живота. Времената много са се променили оттогава, но природата не е превъртяла стрелките на вътрешния ни часовник.

Неконтролируемото желание за похапване

Стивън Витърли, експерт в областта на хранителното поведение и автор на няколко книги на тази тема, една от които е „Защо хората обичат храна-боклук“, 20 години изучавал особеностите на джънк фууда, опитвайки се да разбере защо хамбургерите, чипсовете, дюнерите предизвикват такъв възторг у хората.

Първата тайна в несравнимия комплекс от усещания – нито едно балансирано ястие не може да бъде сладко, солено и мазно едновременно и в същевременно да се разтапя в устата, а чипсовете го могат.

Втората е състава на храната-боклук. Нейният състав бързо засища организма, изпраща съответните сигнали към мозъка, но след половин час свръхвъзбуденият орган изисква нова порция.

Производителите харчат милиони долари, за да открият идеалния вкус, да разработят нещо, което да хрупка, но да има въздушна консистенция. А колкото по-бързо храната се разтапя в устата, толкова по-малко калорична ще изглежда.

Как да подберем здравословни аналози?

Желанието да се полакомите с нещо вредно отчасти е продиктувано от агресивния маркетинг и нарушение на хранителното поведение. Но по подобен може да се проявява и дефицит на полезни вещества.

Това означава, че задоволяването на нездравата потребност е възможно с полезни аналози.

• Желанието за сладко, по-скоро е признак на дефицит на магнезий. Опитайте да замените блокчето шоколад с ядки, семена, банани или авокадо – и с вслушвайте в усещанията си;

• Потребността от хлебни или тестени изделия – е вероятен недостатък на незаменими аминокиселини. В качество на заместители са подходящи риба, яйца и орехи.
• Ако ви се прииска печено – това означава, че на тялото ви не му достигат мазнини. Печеното месо може да се замени с ядки – особено с бадеми и кашу.

• Изпитвате нужда да си пийнете алкохол – пробвайте да попълните дефицитът на калий и калций в организма с мед и цитрусови плодове, а също и с банани.

• Алтернатива на подсладените безалкохолни могат да станат минералната вода или напитките с добавен сок – възможно е организмът ви да има нужда от попълване на водния баланс.

• Замяната на храната-боклук е възможно само с балансирано хранене – вие просто желаете да похапнете, не натоварвайте тялото си с боклук.

• Непреодолимото желание да си поръчате пица най-често говори за дефицит на мастни киселини. Вместо това можете да си приготвите стейк от сьомга, да изядете шепа орехи или да изпиете лъжица ленено масло.