Виенето на свят е често срещан симптом, който може да бъде причинен от множество фактори. Както е и при други проблеми, различните причини за виене на свят могат да варират от най-безобидни до много сериозни медицински състояния.

 

На следващите редове ще поговорим за това кои са най-често срещаните причини за виене на свят, какви са начините за справяне с тях и кога трябва да потърсим лекарска помощ.

Виене на свят, причинено от проблеми с вестибуларния апарат

При виене на свят е логично първо да обърнем внимание на вестибуларния апарат. Тук е редно да започнем с доброкачественото пароксизмално позиционно вертиго (ДППВ). Зад това на пръв поглед сложно наименование, стои натрупването на малки калциеви частици в каналите на вътрешното ухо.

 

Вестибуларният неврит е друг често срещан проблем, предизвикващ световъртеж. Това състояние представлява възпаление на вестибуларния нерв, което най-често е свързано с прекарана вирусна инфекция.

 

Болестта на Мениер също е сред водещите проблеми. При това състояние имаме натрупване на течност във вътрешното ухо, което води до епизоди на виене на свят, шум в ушите и загуба на слуха

Виене на свят в резултат от циркулаторни проблеми

Виенето на свят не винаги е свързано с вестибуларния апарат. Понякога този проблем се дължи на фактори, които нямат общо с центровете на равновесие.

 

Такъв пример е ортостатичната хипотония. Тя представлява понижаване на кръвното налягане при рязко изправяне, като в резултат може да се предизвика замайване;

 

Лошата циркулация също може да е причина. Нарушеният кръвоток към мозъка обикновено не е свързан с вестибуларния апарат, а най-често се дължи на различни сърдечно-съдови проблеми.

Неврологични причини за виене на свят

Често срещан неврологичен проблем, причиняващ световъртеж е мигрената. Състоянието е известно като мигренозната вертиго и често се наблюдава като симптом при хората с мигрена.

 

Друг здравословен проблем, който може да предизвика виене на свят, е множествената склероза. Тук проблемът се причинява в резултат от възпалителни увреждания на нервите в мозъка и гръбначния мозък.

Виене на свят поради психологически причини

Тревожните разстройства често са причина за различни по характер оплаквания, в това число и виене на свят. Паническите атаки и хроничния стрес могат да предизвикат замайване и това дори може да доведе до страх от загуба на съзнание (този страх е неоснователен и нереален).

Други причини за виене на свят

Сред останалите причини трябва да споменем преумората, недоспиването, прекарани наскоро вирусни и бактериални инфекции, както и някои лекарства.

Как да се справим с виенето на свят

Когато усетите виене на свят, можете да направите следните няколко неща:

1-во: Починете си

Седнете или легнете веднага след като усетите виене на свят. Избягвайте резки движения;

2-ро: Хидратирайте се

Пийте достатъчно вода през целия ден, особено ако подозирате, че сте дехидратирани;

3-то: Избягвайте допълнителни дразнители

Избягвайте бързи и резки промени в позицията на тялото и избягвайте да гледате настрани при движение;

4-то: Фокусирайте погледа

Опитайте да фокусирате погледа си върху неподвижен обект, когато усетите замайване. Това ще ви помогне;

Попитайте вашия лекар за упражнения за вестибуларна рехабилитация

Съществуват упражнения за вестибуларния апарат, които помагат на мозъка да компенсира промените във вестибуларната система.

Кога да потърсим лекарска помощ

Трябва да потърсите лекарска помощ в следните случаи:

1-во: Ако симптомите са тежки и продължителни

Ако виенето на свят е много силно или продължава повече от няколко часа, потърсете лекарска помощ;

2-ро: При наличие на съпътстващи симптоми

Ако имате други симптоми като загуба на слуха, двойно виждане, говорни проблеми, слабост в крайниците или припадъци;

3-то: Ако проблемът се случва много често

Ако виенето на свят се повтаря често или се влошава с времето, това е сигнал, че трябва да потърсите лекар;

4-то: Ако влияе върху ежедневния ви живот

Ако замайването пречи на ежедневните ви дейности и качество на живот;

5-то: Ако имате история на сърдечни проблеми или инсулт

Ако имате анамнеза за сърдечно-съдови заболявания, висок риск от инсулт или други сериозни медицински състояния, непременно потърсете консултация с лекар.