Защо е необходима тази ваксина?

И защо въпреки че всички хора биват имунизирани, много хора все пак се разболяват от туберкулоза, макар и в България по последни данни заболелите да намаляват и през 2013-та г. регистрираните са 1938 души в сравнение с 2280 през 2012 г.

Но въпреки това въпросите защо все пак има болни хора се задават едва ли не всеки ден?

БЦЖ ваксината е нужна за профилактика на туберкулоза при децата. Тя не предпазва от заразяване с причинителя на това белодробно заболяване, но реално защитава човешкия организъм от преминаването на скритата инфекция в истинска болест /при около 70% от имунизираните /.

И практически на 100% предпазва децата от тежки форми на туберкулоза – от туберкулозен менингит, туберкулоза на костите и ставите и от тежко протичащи белодробни форми на заболяването.

БЦЖ ваксината обикновено се прави в родилния дом на 48-мия час след раждането на детето на лявото му рамо на границата на неговата горна и средна третина или по-точно в делтоидния мускул.

Защо толкова рано?

Поради фактът, че съвсем не всички болни от туберкулоза, отделящи причинителя на заболяването, макар и в България да са под 2000 души, знаят за своята болест – съответно те не са подложени на лечение и са заразни.

Поради това бебешкият организъм може да се срещне с микобактериите, причиняващи белодробното заболяване, още в най-ранна възраст.

А на фтизиатрите е известно, че колкото по-рано бебето бъде инфектирано, толкова по-голяма е вероятността от преминаването на скритата инфекция в реално заболяване и освен това много по-неблагополучно ще бъде протичането на заболяването.

Затова ваксинацията се извършва максимално рано, за да може имунната система на бебето да си изгради имунитет и да не се разболее то. Ваксината БЦЖ представлява отслабен ваксинен щам, който не е в състояние да предизвика развитие на туберкулоза, но позволява да се формира имунитет срещу това заболяване.

Тъй като имунитетът срещу белодробното заболяване се изработва само тогава, когато в организма присъстват микобактериите или техния ваксинен аналог, то създаването инактивирана „убита“ ваксина е невъзможно. Поради това във всички държави се прилага една и съща БЦЖ ваксина на различни производители.

Съществува и неин вариант – ваксина БЦЖ-М, в която се съдържат 2 пъти по-малко микробни тела в сравнение с обикновената. С нея се имунизират слабите и с поднормено тегло недоносени бебета.

При такива случаи БЦЖ-М ваксината се поставя не в родилния дом, а там, където новороденото с по-ниско от нормалното тегло ще бъде прехвърлено от родилното отделение.

Обикновено БЦЖ за разлика, да кажем, от комбинираната ваксината срещу коклюш, дифтерия, тетанус, се понася не лошо. Въпреки това са възможни усложнения след имунизацията и тук ще обърнем на специално внимание, за да знаят родителите какво да очакват след поставянето на ваксината срещу туберкулоза.

Едно от възможните усложнения е ваксината да попадне под кожата, а не в нея и се формира нагнояване, но вече под кожата, при това над епидермиса няма абсцес, но образува лезия под формата на грахово зърно, като кожата около изглежда посиняла. Също така е възможно подуването на лимфните възли в областта на лявата подмишница.

Всичко това са признаци на възможни усложнения след поставянето на БЦЖ ваксината и в такъв случай родителите непременно трябва да потърсят личния си лекар.