По оценки на психолозите, много от гениалните личности в детството си са показвали признаци на аутизъм. Означава ли това, че аутистите са потенциални гении?

Загадъчният аутизъм

Въпреки че диагнозата „аутизъм“ се поставя на все по-голям брой деца в света. Това заболяване до сега остава твърде загадъчно. Точните причини за неговото развитие, критериите за диагностика и методите за неговото лечение са неизвестни.

За аутизъм е прието да се смята тежката аномалия на психическото развитие на детето, която се съпровожда с нарушаване на контакта с околните, изолираност, емоционална студенина, ограничени интереси и повтарящи се действия.

Ако тези признаци и симптоми са по-слабо изразени, тогава се говори за разстройства от аутистичния спектър. Заболяването се проявява в детска възраст – до 3 години. С израстването на детето симптомите често отзвучават, но комуникативните и социалните затруднения, обикновено, остават.

Точният процент на оздравелите е неизвестен, както и няма точни статистически данни за заболеваемостта. Повечето от проучванията показват, че признаци и симптоми на аутизма се установяват при 1-2 души на 1000, а разстройства от аутистичния спектър – приблизително при 6 души на 1000.

Въпреки това, в последния случай съотношението може да е по-различно поради недостатъчно коректното водене на статистика. Нерядко несъвършенството в диагностиката води до това, че на децата-аутисти им бива поставяна диагноза „шизофрения“.

Гении с признаци на аутизъм

Трудно е да се прогнозира развитието на дете с признаци на аутизъм. Резултатите от немного големия брой изследвания по тази тема показват, че повечето от особените деца стават особени възрастни и в една или друга степен се нуждаят от опека.

Същевременно, историята показва, че такива са способни да постигат и успехи в професионалната си сфера или дори да стават гении. И това не е изненадващо, тъй като „звездите“ на своята дейност и гениите – също са особени хора.

Към надарените личности, които в определен период от своя житейски път са показвали признаци на аутизъм е прието да се отнасят – Леонардо Да Винчи, Моцарт, Ван Гог, Алберт Айнщайн, Исак Нютон, Бил Гейтс, Вирджиния Улф, Боб Дилън и много други известни хора.

Всъщност, до този извод насочват детайлите от техните биографии, особеностите на поведението на тези хора или на начина на техния живот.

Колкото повече информация става известна за симптомите на този спектър заболявания, толкова по-дълъг става и списъкът с популярните хора, които са страдали или понастоящем изпитват техните симптоми.

Все пак не би следвало да обявяваме всички аутисти за потенциални гении. Възможно е, дадената хипотеза да е формулирана с цел да успокои родителите на тези необичайни деца. Въпреки това някои особености на този спектър заболявания могат да помогнат на тези особени хора да постигнат успехи в живота.

Не е изключено способността на аутистите да възприемат по специфичен начин света да им дава определени преимущества в творческото развитие, в създаването на оригинални идеи. Безусловно, не е маловажно в какво обкръжение расте детето с аутизъм или с отклонения от аутистичния спектър.

Пътят от аутизма до гениалността

Децата с аутизъм възприемат реалността не така, както останалите хора – те по-друг начин виждат, слушат и усещат околния свят, предметите, звуците, другите хора.

Техният мозък възприема всичко фрагментирано и изкривено. Например, те не могат да отличат човешкият глас от другите звукове, но реагират на шума от колите на улицата. Чувстват неприязън от досега с меки предмети и с радост се докосват до бодливите и острите.