Витамините от В-група са водоразтворими и играят много важна роля в клетъчния метаболизъм. Факта, че тези витамини са водоразтворими, означава, че те не се натрупват в организма, а се изхвърлят, затова и трябва сами да се грижим за поддържането на оптималните им нива в организма.

Витамин В6 е един от осемте витамина от тази група и има доста важна роля в организма, но често остава подценяван и се оказва, че много хора страдат от дефицит на този витамин.

Затова в днешната статия ще ви разкажем повече за ползите от витамин В6 и източниците, от които можете да си го набавите.

Повече за витамина

В6 обединява 6 вещества, проявяващи активността на витамина: пиридоксал, пиридоксин, пиридоксамин, както и 3 естера: фосфатен, пиридоксал-фосфатен и пиридоксамин-фосфатен естер. Именно, естерите са тези, които отговарят, в най-голяма степен, за активната функция на  витамина.

Този витамин се приема основно чрез храната, след което се абсорбира в тънките черва, а след това се екскретира чрез бъбреците. Активната степен на витамин В6 се среща основно в месото, което обяснява и защо вегетарианците и веганите страдат от дефицит на В6.

Какви са функциите на този витамин

Витамин В6 участва като кофактор (помощна молекула) в над 100 ензимни реакции, които участват в метаболизма на белтъци, въглехидрати и липиди. Витаминът има отношение към поддържането на оптимални когнитивни способности, заемайки важна роля в биосинтеза на невротрансмитери. В последните години се появиха сведения, доказващи протективното влияние на този микроелемент срещу болестта на Паркинсон.

Интересно откритие е, че дефицитът на витамин В6 може да бъде свързан с намаляване на телесните мазнини, което може да създаде стрес на организма, особено при дамите.

Нивата на витамин В6 са свързани в пряко с доброто настроение и психоемоционалното състояние. Витаминът участва и в свързването на колагеновите нишки.

При недостиг на В6 може да се стигне со ендокринни нарушения, дерматити, податливост към инфекции, а при деца, може да доведе до забавен растеж.

От кои храни да си набавим витамин В6

Нека първо кажем, че оптималният дневен прием на витамин В6 с храната за възрастни е: от 1 до 1,7/мг за ден

За децата:

  • от 1 до 3 години: 0,5 мг/дн
  • за тези от 3 до 13: 1 мг/дн
  • По време на бременност и лактация: 1,9 до 2 мг/дн

Най-богатите на витамин В6 храни са: риба тон, телешки черен дроб, пуешко месо, пилешко месо, свинско месо, октопод, нахут, ориз, авокадо, спанак, слънчогледови семки и др.