Най-разпространената опасност в крайбрежните води са медузите и морските дракони – най-опасните риби по нашите води, които притежават „парещи“ клетки, предизвикващи болезнени възпаления.

Но не по-малко опасно е и на самата плажна ивица, където ви очакват жилещите насекоми – оси, пчели, конски мухи. Ухапването от конска муха или щръклица може да бъде много опасно за здравето. Важно е на време да бъде оказана първа помощ и при необходимост да се потърси лекарска такава.

Парещите медузи

По родното и чуждестранното морско крайбрежие можете да пострадате от ухапване от медуза.

Също опасност представлява рибките с ярък цвят, които могат да се срещнат по бреговете на Средиземно, Червено и други морета. Повърхността на тялото на тези морски обитатели е покрита със специфични клетки, образуващи парещи вещества.

За да се натъквате на опасност, се къпете по известни безопасни места, където подобни неприятни случаи са редки. Ако планирате да се гмуркате го правете само със специални костюми и маска, при условие че желаете да разгледате опасните морски животни.

Никога не ги докосвайте с ръце, дори и да ви изглеждат много мили и беззащитни. По родните крайбрежни води вероятността да се натъкнете на опасни морски обитатели е по-малко вероятна, с изключение на медузите, които при по-голямо вълнение биват изтласквани към плажните ивици.

Ако ви е опарила медуза, то за намаляване на отоците ще ви помогнат препаратите от групата на антихистамините. При планиране на посещение на плаж, особено в чужбина, вземете със себе си някакъв противовъзпалителен мехлем, с който да обработвате мястото на ухапването.

Опасности на брега

По плажа и крайбрежните води е пълно с най-различни насекоми. И особено ако сте се запасили със захарни изделия, то със сигурност няма да се спасите от пчелите.

Ухапвания от пчели и оси

Ако ви е ухапала пчела, то на първо време е необходимо да се избавите от жилото. Също така е изключително важно да дезинфекцирате образувалата се рана, за да предотвратите разпространение на инфекция.

Най-лесно това се постига с помощта на кислородна вода или йод. Жилото на пчелата се отстранява най-ефективно с помощта на пинсета.

От пчелната отрова е възможна появата на обща токсична реакция. В случай на ухапване на пчела е необходимо да се пият повече течности, за предпочитане са подсладената вода или горещ чай.

На мястото на ужилването следва да се положи нещо студено, това ще забави усвояването на отровата.

За предотвратяване или намаляване на алергичната реакция помагат антихистаминните препарати. А за снемане на болката на мястото на ужилването може да се сложи студен компрес, напоен във воден оцетен разтвор.

Ако ви ухапе конска муха

Лечението на ухапването на конската муха задължително започва веднага след парене и сърбеж. Ако правилно сами не си окажете първа помощ, то токсичните вещества няма да се разпространят по кожата и възпалителната реакция ще бъде минимална.

Не забравяйте, че с ухапванията от конските мухи шега не бива, тъй като кацат на изпражненията на животни и могат да бъдат преносители на множество различни заболявания.

След ухапване от щръклица, първото, което е необходимо да се направи е обилно да се промие засегнатата зона с течаща или сапунена вода и по краищата се обработва с кислороден прекис.