Навярно вие нееднократно сте се замисляли защо някои краставици са горчиви?

Много хора погрешно предполагат, че горчивите краставици са вредни за здравето, но това не е така. Освен това горчивината в тези зеленчуци е целебна, тя притежава жлъчегонни, противовъзпалителни, обезболяващи и противоракови свойства.

Защо краставиците са горчиви?

Вероятно повечето от нас са попадали на горчиви краставици.

Доста неприятна изненада е когато тези полезни зеленчуци започват изведнъж да нагарчат.

Наличието на горчивина в краставиците се обуславя от наличието на специфични вещества – кукурбитацини, които се образуват в резултат на неблагоприятни условия – прекалено горещо или студено време, а също така и степента на осветеността и от влажността.

Краставиците „не обичат“ много резките промени на температурите, недостигът на вода и продължителното въздействие на преките слънчеви лъчи. За тях такива условия са стресови и те започват да образуват кукурбитацин като своеобразна защита.

Горчивото вещество се натрупва основно в кората на краставицата, най-много в близост до стъблото. Затова при приготвяне на салата от краставици е необходимо да се отреже нейната основа, а също така и да се обели кората.

Към настоящия момент е известно, че горчивината на краставиците е наследствено явление.Съществуват група гени, отговорни за образуването на кукурбитацини. В някои европейски държави вече са създадени специфични сортове краставици, в които не присъстват тези гени и следователно никога няма да горчат.

Важно!

Принципно важи правилото, че е необходимо човек да се храни често, като консумира различни храни. Тяхното количество на един хранителен прием е препоръчително да не надвишава 250 грама.

За доброто храносмилане и перисталтика е наложително пиенето на до 2 литра вода, препоръчително 30 минути преди хранене. Но това правило не важи за краставиците – те могат да могат да бъдат консумирани постоянно, когато на човек му се иска.

Опасно ли е яденето на горчиви краставици?

Много хора погрешно предполагат, че горчивите краставици са отровни.

Но съдържащите в този зеленчуци вещества, придаващи им горчив вкус по никакъв начин не вредят на здравето. Те спокойно могат да се употребяват за храна. Съвсем друг е въпросът, че горчивите краставици не са вкусни и за изяждането им необходимо търпение.

Ако те бъдат накиснати в солен разтвор за известно време, то горчивината напълно ще изчезне и вие няма да я усетите.

Защо горчивите краставици са полезни?

Вероятно ще се учудите, но този вид зеленчуци са полезни за здравето. Както е известно, горчивината действа стимулиращо на жлъчния мехур, способствайки за оттичането на жлъчката. В ежедневието си ние рядко употребяваме горчиви храни, а те са изключително полезни.

Неотдавна проведени изследвания в Германия показаха, че горчивите на вкус краставици спомагат за отслабване. Според учените този ефект най-вероятно се постига, поради съдържащите се в тях сапонини и специфични липиди, понижаващи нивата на кръвната захар.

Съдържащият се в горчивите краставици гликозид кукурбитацин се смята за едно от най-горчивите вещества. Вече е доказано, че кукурбитацините способстват за потискането на растежа на патологичните клетки и тъкани.

Затова тези вещества се разглеждат като противоракови агенти. Освен това е установено, че кукурбитацините притежават аналгетични и противовъзпалителни свойства.

Има сведения, че този вид краставици са полезни за сърцето, панкреаса, тънкото черво и за черния дроб.

В Китай горчивите краставици се отглеждат специално, тъй като от тях се произвеждат лекарствени препарати.