Болки в езика - какво ги причинява

Болка в езика е неприятен симптом, който има множество причини. Понякога това не е повод за безпокойство и дори специфично лечение, достатъчно е просто да измени начинът на живот и да не се допусне формиране на усложнение. Но все пак в някои случаи болките в езика, особено изразената, може да бъде симптом на патология, като се започне от онкологични новообразувания. Затова появата на болки в езика – повод да се консултираме със зъболекар.

Травми

Случайните травми по време на хранене или изгаряне са най-разпространените причини за болки в езика, и те могат да бъдат доста болезнени. Травмата на езика, получена по време на случайно захапване, се отличава с голямо клинично разнообразие, от най-незначителните до доста сериозните.

В рисковата група са хора, които се занимават с активни и агресивни видове спортове, страдащи от епилепсии. Разбира се, никой не е застрахован от падания и автомобилни аварии.

В леки случаи за изчезване на симптомите са достатъчни само няколко дни, а за профилактика на усложнения – ежедневно миене на зъби и използване на допълнителни хигиенни средства. Само в редки случаи за лечение на травми на езика зъболекарите прибягват до хирургични методи, а също назначават антибиотици и други лекарствени препарати.

Може да се каже, че различните травми са най-разпространената причина за болки в езика, особено ако говорим за деца.

Стоматити

Стоматит – събирателен термин, под който се разбира възпаление на лигавицата на устната кухина, което може да засяга езика. В клиничната практика се разграничават множество видове стоматити. И на основа на обширната класификация е положена основната причина за възникване на възпаления – гъбички, вируси, бактерии или пък това е вследствие на някои заболявания на вътрешните органи.

Кандидоза

Подобните на дрожди гъбички от рода Кандида влизат в състава на нормалната микрофлора на устната кухина на устната кухина, червата, а също обитават кожата. В норма гъбичките не вредят, но под действието на определени фактори започва активно размножаване и развитие, което става причина и за възпаление.

Гъбичното възпаление в устната кухина се нарича кандидоза на устната кухина или гъбичен стоматит. Леката степен на тежест е на практика не е свързана с някакви неприятни усещания, освен образуване на плаки. При средна и тежка степен на тежест е възможно болните да се оплакват от болка, свързана с образуване на язви на лигавицата на устната кухина и на езика в частност.

Тактиката на лечение се определя индивидуално и до голяма степен зависи от степента на тежест и състоянието на болния.

Херпесен стоматит

Възбудител на херпесния стоматит може да стане обикновения херпес вирус. Данните показват, че към 16 години вирусът се открива в кръвта при 98% от населението на земното полукълбо.

Херпесният стоматит се проявява със следните симптоми – формиране на специфични мехурчета, изпълнени с течност, на лигавицата на устната кухина, езика. Количеството обриви ще зависи от степента на тежест на заболяването, например, тежка форма на стоматит изисква хоспитализация и използване на сериозни обезболяващи препарати, за отстраняване на силна болка, засягаща цялата устна кухина.

Глосалгия – болка в устната кухина

Глосалгия или синдром на парене на устната кухина е болезнено състояние, за което е характерно изтръпване, парене, болка в езика. Болка може да се запази с месеци, а дори и години, без видими причини за нейното формиране.

Диагностиката на синдрома се осъществява само въз основа на оплакванията. При прегледи и изследвания се установяват някои причини, а също и провокиращи фактори.