Циститът е възпалително заболяване, засягащо отделителната система. То е най-разпространеното урологично заболяване при дамите.

Циститът може да засегне както малки, така и големи, а лечението му може да се окаже доста трудно, ако не го „хванем“ навреме. Затова, днес ще ви разкажем повече за тази неприятна диагноза.                               

Как възниква циститът

Както вече споменахме, циститът е инфекция, която възниква при навлизане на бактерии в пикочния мехур. Тя засяга лигавицата на пикочния мехур. В по-голямата част от случаите циститът е причинен от бактерията Escherichia coli.

В редки случаи, циститът може да се появи следствие от проведен курс лъчетерапия, дългосрочен прием на лекарства, продължително използване на катетър и др.

Най-често, това състояние се получава, когато бактерии от чревния тракт попаднат в пикочния мехур през уретрата. Не рядко, причина за цистита може да се окажат и гъбични инфекции, като в такива случаи се касае предимно за кандидозна инфекция.

В много редки случаи, вируси могат да предизвикат такава възпалителна реакция, но това се получава при пациенти с компрометирана имунна система.

Циститът може да бъде и усложнение на други медицински състояния, като: захарен диабет, нефролитиаза (бъбречно-каменна болест), хиперплазия на простатата и др.

Хормоналните промени по време на бременност и менопауза, също могат да поставят жените в риск от възникване на цистит.

Защо се среща главно при жените

Причината заболяването да се среща главно при женския пол е по-късата уретра при дамите. Също така, анусът при жените е по-близо до отвора на уретрата, поради което рискът от възникване на бактериална инфекция се увеличава двойно.

Все пак, мъжете също не са застраховани от цистит. Рискът от това заболяване при тях  се увеличава при хиперплазия на простата и при състояния, свързани със силно намалени защитни сили на имунната система.

Полово предавана инфекция ли е

Мит е, че циститът се предава по полов път. Да, половият акт може да предизвика неговото възникване, но не заради партньора, а заради определени движения, при които бактерии от края на чревния тракт се придвиждат към влагалището.

Какви са симптомите

  • Чести позиви за уриниране;
  • Болки и парене при уриниране;
  • Помътняване на урината;
  • Тежест и болка в долната част на корема и/или гърба;
  • Кръв в урината;
  • Повишаване на телесната температура

Как се лекува

Когато циститът е бактериален, най-ефективното лечение е антибиотичното, но задължително приемът трябва да бъде определен от лекар. Особено важно, при лечението на цистит е приема на големи количества вода и добра хигиена (честата смяна на бельото и използването на памучно такова).

Някои билки, също могат да помогнат: червената боровинка, широколистен живовлек, мечо грозде и др.