Бременността е магичен момент в живота на всяка жена. Живота се преобръща на 180 градуса и мислите на бъдещата майка се насочват, главно, към новия живот.

Все пак, дори вече проектите за детска стая и подготовката за раждането да са „изместили“ красивият грим и сияещата кожа, всяка жена се поглежда в огледалото и отделя малко от вълнуващото си ежедневие за грижа за кожата.

Рядко, обаче, жените се досещат, че любимият им крем може да навреди на плода и да наруши бременността. Затова днес ще ви покажем, от кое да се пазите.

Салициловата киселина

Това е една от най-често използваните съставки в продуктите за проблемна кожа, а най-вече в тези, специализирани за третиране на акне. Тази съставка, отдавна е оправдала славата си на ефективно вещество в битката за по-честа и красива кожа, но нещата не стоят така с използването ѝ по време на бременност.

Американският колеж по акушерство и гинекология констатира, че прилагането на по-високи дози салицилова киселина, тъй като това сериозно може да навреди на здравето на плода.

Разбира се, ако използвате продукти за локално приложение с ниски дози от тази киселина, то тогава използването ѝ не би навредило.

Ретиноиди

Всъщност, ретинодите са форми на витамин А. Не веднъж сме споменавали за полезните свойства на витамин А и за това колко ни е необходим той. Оказва се, обаче, че именно ретиноидите не са подходящи за плода.

Ретиноидите са ценни съединения, които се използват главно при ексфолиране и желание за млада кожа. Все пак, за няколко месеца е добре да изключите тези съставки от своята козметика.

Фталати

Фталатите са добавка, към много от бялата козметика. Ако забележите, че присъства и във вашата, то па-добре преустановете употребата им.

Последни проучвания установиха, че прилагането на фталатите може да доведе до репродуктивни и хормонални проблеми, а така и да се отрази на бебето по негативен начин.

Някои слънцезащитни кремове

Сигурно ви се струва много странно, но се оказва, че някои от най-разпространените съставки към този тип кремове всъщност могат на навредят на бременността. Такива съставки са оксибензон и неговите продукти, чиято употреба, би могла да доведе до трайни увреждания както на бебето, така и на майката.

Хидрохинон

Много от бъдещите майки имат проблеми с появата на излишна пигментация, по време на бременността. Една от съставките, която помага за третирането им е хидрохинона.

В последните години, обаче, се появиха сведения, че това вещество може да доведе до последствия на майката и детето.