Много хора се ужасяват от посещенията в зъболекарския кабинет, въпреки че те са ключът за стоматологично здраве.

След като разберете причините за страха от тези срещи, може да преодолеете денталната тревожност. Едва 65% от хората посещават зъболекаря си за годишен преглед. Редовните посещения са ключов компонент за стоматологичното здраве, ако се посещава зъболекар 2 пъти в годината, може лесно да се установят настъпилите промени и ако има проблеми да се решат преди да е настъпило усложнение. Ако проблемите се установят навреме, освен болезненото усещане ще си спестим и куп пари.

Защо хората избягват стоматологични посещения?

Отговорът на този въпрос включва широк кръг от причини. Основният фактор, поради който хората не посещават зъболекар, е, че това е свързано с огромен разход на финансови средства. Скорошно проучване установява, че 44% от хората не са посещавали зъболекарския кабинет, понеже нямат здравни осигуровки.

Според стоматолога Джон Дудс, ако се грижите за зъбите си, годишните стоматологични посещения няма да са много скъпи. Той съветва ежедневно да се използва вода за уста, която дезинфекцира и оставя дъха ви свеж.

Стоматологичното лечение е скъпо

Голяма част от хората просто се страхуват от зъболекарския кабинет. Все пак има начин да преодолеете страха си от зъболекарския кабинет. Поговорете с вашия стоматолог за страховете си и помислете как да направите средата по-успокояваща.

Според стоматолозите, резултатите след прегледа също предизвикват страх у пациентите, те се притесняват да чуят лоша новина и често това е причина за избягване на зъболекарския кабинет.

Страхът от инструменти

Зъболекарските инструменти предизвикват ужас в голяма част от пациентите. За щастие, днес има много нови постижения в стоматологична помощ, включително в лазерната дентална медицина, които обикновено не изискват употребата на новокаин (местна упойка), дори са направени подобрения в сондите, които понижават шума и дискомфорта.

Лошите спомени

Дори и най-напредналите стоматологични техники не могат да заличат лошите спомени от стоматологични посещения през отминалите години. Голяма част от лошите спомени са внушени още в детството.

Ако сте твърде заети (или просто сте мързеливи)

Забързаното ежедневие или натовареният график също са фактор, който пречи на посещенията в зъболекарския кабинет, а съществува и възможността просто да нямате желание да го посетите. Трябва да погледнете сериозно на тези прегледи и задължително да си наложите да посетите лекарския кабинет.

Страх от назидателни лекции

Никой не обича да му се напомня за безотговорността, с която се отнася спрямо стоматологичното си здраве. Ако и на вас ви се е случвало да пренебрегнете четката и конеца за зъби за известно време, най-вероятно ще се притесните от забележката на зъболекаря, но това не трябва да е пречка, за да потърсите здравни грижи.

Голяма част от стоматолозите осъзнават, че подобен тип забележка ще доведе до дискомфорт на пациента, в много случаи притеснението от този разговор спира пациентите, понеже самите те осъзнават каква е причината за положението им, но не желаят да им я напомнят.

Най-добрият начин да се преборите със страховете, които ви карат да избягвате посещенията в стоматологичния кабинет е да поговорите със стоматолога си. Обяснете му какво ви притеснява и му дайте възможност да ви увери, че ще получите необходимите здравни грижи.