Левкоцитите, или както също са познати, белите кръвни клетки са основен компонент на имунната система. Те имат ключова роля в защитата на организма срещу инфекции и болести. Наличието на тези клетки в урината може да е индикатор за различни здравословни състояния.

При здравите хора в урината липсва наличие на левкоцити. Ако изследване на левкоцитите в урината покаже стойности по-високи от 5-6 левкоцита на зрително поле е налице паталогична левкоцитурия. За да се установи причината за повишаване на левкоцитите в урината трябва да се предприемат повече изследвания.

В тази статия следва да разгледаме какво означава наличието на 10-15 левкоцити в урината, какви здравословни състояния издава и как може да се справите с тях.

Нормални стойности на левкоцитите в урината

Урината на здрави хора съдържа малък бой левкоцити. Нормалният диапазон е до 5 левкоцита на високо поле при микроскопско изследване на урината. Наличието на повече от 5 левкоцита на HPF се счита за левкоцитурия и може да е признак за възпаление или инфекция в пикочната система.

Нормалният брой левкоцити зависи и от пола на пациента. До 5 левкоцита на HPF при жени и до 3 левкоцита на HPF при мъже обикновено се считат за нормални и не са признак за инфекция или възпаление.

Поради какви причини може да има увеличаване на левкоцитите

Най-честите причини, поради които може да има увеличение на 10-15 левкоцити в урината са възпаленията на пикочните пътища. Инфекциите могат да засегнат всяка част на пикочната система, включително и пикочния мехур и уретата.. Увеличение на левкоцитите в урината се наблюдава при цистит или уретрит.

Друга причина са бъбречните заболявания. В това число се включват остър гломерулонефрит, пиелонефрит, абсцес на бъбрека, пионефроза, паранефрит. Един от отличителните показатели за наличието на тези заболявания е повишаването на левкоцитите в урината.

Наличието на камъни в бъбреците може да предизвика възпаление или инфекции, които да доведат до увеличен брой левкоцити в урината.

Не на последно място, ако в тялото има инфекции причинени от вируси или други системни възпалителни състояния могат да засегнат пикочната система.

Симптоми при увеличение на 10-15 левкоцити в урината

При повишаване на левкоцитите в урината пациентите могат да изпитат редица неприятни симптоми. Най-често проявените симптоми, които посочват за увеличаване на левкоцитите в пикочната система са:

  • Болка и парене при уриниране;
  • Чести пориви за уриниране, особено през нощта;
  • Мътна урина;
  • Силна миризма при уриниране;
  • Болка в долната част на гърба и корема;
  • При инфекции на бъбреците може да има треска и силно втрисане.

Как да се справите с повишените нива на левкоцити в урината

Справянето с повишените нива на левкоцити в урината изисква идентифициране на основната причина и прилагане на подходящо лечение. Ако има повишени левкоцити трябва да се проведат повече изследвания, които да покажат причината за увеличените нива.

Най-доброто лечение при инфекции на пикочните пътища е приема на антибиотици. Поддържането на добра лична хигиена и пиенето на много вода също е от значение. Бъбречните заболявания се лекуват с противовъзпалителни лекарства, диуретици или други медикаменти, които да подобрят бъбречните функции.

Някои промени в начина на живот също оказват благоприятно влияние за намаляването на левкоцитите в урината.